Νέο Εξοικονομώ

Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο Εξοικονομώ.

Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την ένταξη στο πρόγραμμα 

Ενεργειακή αποδοτικότητα, οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και κοινωνικά κριτήρια είναι οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την ένταξη στο νέο πρόγραμμα. Η επιδότηση ξεκινά από το 40% και φτάνει έως το 75% ανάλογα με το εισόδημα των αιτούντων, ενώ αφορά στην αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή του (ΑΝΤ1),  σημείωσε πως «έπειτα από συστηματική δουλειά σε συνεργασία με το ΤΕΕ, τους αρμόδιους φορείς και ακούγοντας την κοινωνία, δρομολογούμε το «Νέο Εξοικονομώ», το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Ειδική μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους 

Στο νέο πρόγραμμα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους με τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Μία από τις καινοτομίες του προγράμματος είναι η κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων, με τη δημιουργία λίστας επιλαχόντων, ενώ θεσπίστηκε ως σημαντικότερο κριτήριο η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο σχεδιασμό του υπουργείου για την ενεργειακή αναβάθμιση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων την επόμενη πενταετία, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, βελτιώνοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Νέο Εξοικονομώ: Τα ποσοστά επιδότησης

Ο προϋπλογισμός του προγράμματος του νέου Εξοικομώ είναι 632 εκατ.ευρώ και σύμφωνα με την προδημοσίευση του οδηγού τα ποσοστά επιδότησης κλιμακώνονται ως εξής:

Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75 %.

  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό , ποσοστό 70 %.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55 %
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45 %.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα, για την κύρια κατοικία τους ή για σπίτια που είναι σε καθεστώς δωρεάν παραχώρησης ή μισθωμένα. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40 % ανεξαρτήτως εισοδήματος. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν την αναβάθμιση των κτιρίων κατά τρεις τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες.

Τέλος, οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  • Κουφώματα
  • Θερμομόνωση
  • συστήματα θέρμανσης/ψύξης
  • συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης (ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.α.)
  • αναβάθμιση του φωτισμού
  • συσκευές διαχείρισης ενέργειας με ανώτατα όρια δαπάνης ανά κατηγορία
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr