Νέο γύρο φρίκης ετοιμάζουν οι ρώσοι εισβολείς στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξαπολύσει μια τεράστια νέα επίθεση σύντομα στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα στρέφει το επίκεντρό της στην κατάληψη εδαφών στα ανατολικά μετά την αποτυχία της να εισβάλει στο Κίεβο.

Αυτό προκύπτει τόσο από πληροφορίες των Ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών όσο και από την εντύπωση που αποκόμισε ο καγκελάριος της Αυστρίας κατά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα.

Ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που συνάντησε πρόσωπο με πρόσωπο τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη του πολέμου, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, έδωσε μια ζοφερή περιγραφή των συνομιλιών του με τον Ρώσο ηγέτη:

  • «Γενικά δεν έχω κάποια αισιόδοξη εντύπωση που μπορώ να σας αναφέρω από αυτή τη συνομιλία με τον Πρόεδρο Πούτιν», είπε. «Η επίθεση (στην ανατολική Ουκρανία) προφανώς προετοιμάζεται σε μαζική κλίμακα».

Νέος στόχος των εισβολέων το Ντονμπάς

Μετά την απόσυρση των εισβολέων από τη βόρεια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των προαστίων του Κιέβου, η Ρωσία λέει τώρα ότι ο κύριος στόχος της είναι η ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα απαιτεί από το Κίεβο να παραχωρήσει τον πλήρη έλεγχο των περιοχών εκεί, γνωστών ως Ντονμπάς, στους αυτονομιστές μαχητές. Το Κίεβο από την πλευρά του, δηλώνει ότι ετοιμάζεται για μια νέα σκληρή αντίσταση.

  • «Προβλέπουμε ότι οι μάχες θα ξεκινήσουν σε αυτές τις περιοχές το συντομότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, ενώ αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η Ρωσία επιχειρεί να ενισχύσει και να ανεφοδιάσει τα στρατεύματά της στο Ντονμπάς.

Ο πιό σημαντικός στόχος που σκοπεύει να κατακτήσει η Ρωσία στο Ντονμπάς είναι η Μαριούπολη, το κύριο ανατολικό λιμάνι, όπου χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους μετά από μια πολιορκία σχεδόν επτά εβδομάδων. Εάν η Ρωσία τελικά καταλάβει το σημαντικό αυτό λιμάνι, θα μπορούσε να συνδέσει καλύτερα τα στρατεύματα της που εισβάλλουν από τα ανατολικά με αυτά που έχουν εγκατασταθεί στην Κριμαία. Μετά θα μπορούσε να στρέψει το ενδιαφέρον της σε μια νέα προσπάθεια να περικυκλώσουν την κύρια ουκρανική δύναμη στο ανατολικό μέτωπο.

Στο μεταξύ, ακριβώς έξω από την περιοχή Ντονμπάς, η κύρια ανατολική πόλη Χάρκοβο δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό τη Δευτέρα, προκαλώντας πολλές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού που σκοτώθηκε, δήλωσε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο Τερέχοφ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι συντεταγμένες και έτοιμες να υπερασπιστούν την πόλη εάν δεχθεί νέα επίθεση: «Δεν υπάρχει πανικός στην πόλη», είπε.

“Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί στη Μαριούπολη”

Στην τελευταία έκκλησή του για διεθνή υποστήριξη, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί στη Μαριούπολη, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. «Και παρ’όλα αυτά, οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους», είπε, για να προσθέσει ότι «η Ρωσία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα για τη νέα της επίθεση».

Ο γενικός στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλερι Ζαλούζνι επέμεινε ότι οι υπερασπιστές της Μαριούπολης αντέχουν ακόμη: «Κάνουμε το δυνατό και το αδύνατο για τη νίκη και τη διατήρηση της ζωής των στρατιωτών μας και των πολιτών προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο Ζαλούζνι. “Πιστέψτε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας!”

Νωρίτερα, μια ανάρτηση στη σελίδα του Facebook μιας ταξιαρχίας πεζοναυτών στη Μαριούπολη τους εμφάνιζε να δηλώνουν ότι είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά τους και τώρα αντιμετωπίζουν θάνατο ή σύλληψη. Ο Πέτρο Αντριουσένκο, βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης, υποστήριξε ότι η σελίδα είχε χακαριστεί και η ανάρτηση ήταν ψεύτικη.

Σεργκέι Λαβρόφ: διαπραγματεύσεις με… πόλεμο

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις της για οποιονδήποτε νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών: «Πήραμε  απόφαση ότι κατά τους επόμενους γύρους συνομιλιών, δεν θα υπάρξει παύση (στη στρατιωτική δράση) εφόσον δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία», είπε ο Λαβρόφ.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν το Ντονμπάς. Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανατρέψει πολλές επιθέσεις και κατέστρεψαν ρωσικά άρματα μάχης, οχήματα και εξοπλισμό πυροβολικού, ανέφερε στο τακτικό δελτίο πληροφοριών της.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα την Κυριακή κατέστρεψαν τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 που είχαν προμηθεύσει στην Ουκρανία μια ευρωπαϊκή χώρα. Τα συστήματα ήταν κρυμμένα σε ένα υπόστεγο στα περίχωρα του Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία, ανέφερε. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό, τον οποίο απέρριψαν, από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί.

Οι εισβολείς υποχώρησαν από το Κίεβο αφήνοντας νεκρούς αμάχους

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από τα περίχωρα του Κιέβου, άφησαν πίσω τους νεκρούς αμάχους, πολλούς από τους οποίους φέρουν σημάδια εκτέλεσης, γεγονός, που οι δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει ως εγκλήματα πολέμου. Η Μόσχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες και αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ, μιλώντας πριν από τη συνάντηση ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, είπε ότι το Βερολίνο έχει «σημαντικές ενδείξεις» εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικοί πύραυλοι σκότωσαν επίσης 57 αμάχους, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, σε σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή του Ντόνετσκ, όπου χιλιάδες άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν φοβούμενοι νέα ρωσική προέλαση. Η Μόσχα αρνήθηκε την ευθύνη για το φονικό αυτό. Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση τη Δευτέρα, είπε ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή αυξάνονται μέρα με τη μέρα και κάλεσε όλους τους πολίτες να απομακρυνθούν.

  • Με πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr