Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα νέο χαμηλό ρεκόρ αφού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της λιγότερο απ’ ό,τι ανέμεναν οι αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ τόνισε την υποστήριξή του για μια σταδιακή αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές.

Το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε νέο χαμηλό ρεκόρ ισοτιμίας στις 25,59 λίρες για ένα δολάριο, μία ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό της επιτόκιο χθες, Πέμπτη, κατά 650 μονάδες βάσης στο 15%, δηλαδή λιγότερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι αγορές.

«Πολλοί επενδυτές ήλπιζαν σε μια μεγαλύτερη αύξηση, κάτι που συνέβαλε στην απογοήτευση και είχε αντίκτυπο στη λίρα», δήλωσε ο Μαρέκ Ντριμάλ, στέλεχος της Société Générale.

«Η λίρα υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό και πιθανότατα αυτό θα συνεχιστεί, καθώς προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά», δήλωσε από πλευράς του, ο Steve Hanke, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το Μάιο κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες. Ειδικότερα διαμορφώθηκε στο 39,6% σε ετήσια βάση και παρέμεινε σχεδόν σταθερός, διαφορά +0,04%, σε σχέση με τον Απρίλιο.

Τους επίσημους αυτούς αριθμούς όμως αμφισβητούν εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag) που υπολογίζουν τον κανονικό ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ 105% και 109%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr