Ενώ η Άγκυρα διαφημίζει -όσο μπορεί- την πρόοδο στην ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού TF-X παρουσιάζοντάς το ως εναλλακτική στα F-35, από το πρόγραμμα των οποίων αποβλήθηκε μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η χώρα κινδυνεύει να μειονεκτεί στην εναέρια κυριαρχία για πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Sinan Ülgen, Πρόεδρος του Centre for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM) υποστήριξε ότι η Τουρκία θα μειονεκτεί με την πάροδο του χρόνου συγκριτικά με τους περιφερειακούς αντιπάλους της, όπως η Ελλάδα, στο πεδίο της αεροπορικής υπεροχής, καθώς η αποβολή της από το πρόγραμμα του F-35 ανέτρεψε ένα σχέδιο που ξεκίνησε ήδη από το 2007.

Ανατροπή σχεδιασμού

Ο ίδιος τόνισε πως «στον αρχικό σχεδιασμό της αεροπορικής άμυνας της Τουρκίας, δεν υπήρχε κανένας στόχος, ώστε να επιλεγούν μόνο τα εθνικά μαχητικά αεροσκάφη έναντι των F-35, αλλά αντιθέτως να υπάρχουν μαζί με τα αμερικανικά stealth αεροσκάφη και τα τουρκικά αεροσκάφη νέας γενιάς TF-X. Όμως από τεχνικής άποψης, τα δύο αυτά αεροσκάφη έχουν διαφορετικούς στόχους, χαρακτηριστικά και δυνατότητες».

Λαμβάνοντας υπόψη τον «γερασμένο» στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, η χώρα κινδυνεύει να χάσει την αεροπορική της υπεροχή τα επόμενα 5-10 χρόνια, με τον αναλυτή να υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος με την προμήθεια drone, καθώς αυτά έχουν διαφορετικές λειτουργίες.

Απώλεια υπεροχής για μια δεκαετία

Ως αποτέλεσμα, εξηγεί ο αναλυτής, για την επόμενη δεκαετία ή έως ότου το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X εισέλθει στην υπηρεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, μπορούμε να πούμε ότι ο κίνδυνος απώλειας της αεροπορικής υπεροχής έναντι των αντιπάλων της Τουρκίας είναι αρκετά υψηλός, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα νέα τουρκικά αεροσκάφη νέας γενιάς θα καλύψουν πλήρως όλα αυτές τις ανάγκες, που αποδεδειγμένα καλύπτει ένα F-35.

Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε τα εγχώρια ανεπτυγμένα μαχητικά αεροσκάφη θα εισέλθουν στο απόθεμα της Τουρκίας, ανέφερε ο αναλυτής και ότι είναι πιθανό ότι τα εθνικά αεροσκάφη δεν θα καλύψουν πλήρως όλες τις δυνατότητες των αμερικανικών F-35.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr