Σούδα βάση

H επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S-400 είναι το πρώτο μεγάλο βήμα αλλαγής της αμερικανικής στάσης προς την Αγκυρα που φέρνει το σχέδιο του αμερικανικού Αμυντικού προϋπολογισμού για το έτος 2021.

Όμως, στο ίδιο σχέδιο που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (με μεγάλη πλειοψηφία (335 υπέρ, 78 κατά) υπάρχουν και δύο ακόμη διατάξεις και προβλέψεις ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Χρηματοδότηση 50 εκ. δολαρίων για έργα στην Σούδα

Η πρώτη είναι η διάταξη που προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκτέλεση έργων αναβάθμισης στην βάση της Σούδας.

Η δεύτερη είναι μια ειδικής σημασίας αναφορά-πρόσκληση προς τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι έχει ενδιαφέρον η λεκτική διατύπωση αυτής της πρόσκλησης καθώς καταδεικνύει τις έντονες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν προωθεί πλέον τα συμμαχικά συμφέροντα και υποδηλώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Η ψηφοφορία στην Γερουσία

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό αναμένεται να ψηφιστεί από την αμερικανική Γερουσία σύντομα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, λόγω ενός ζητήματος τελείως άσχετου με τα παραπάνω – αφορά το αίτημα του για την κατάργηση του τμήματος 230 του Communications Decency Act του 1996 σχετικά με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την προστασία διαδικτυακών εταιριών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου.

Στην περίπτωση αυτή, το νομοσχέδιο θα υποβληθεί εκ νέου στο Κογκρέσο, όπου θα απαιτηθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3. Εάν δεν ψηφιστεί φέτος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από το νέο Κογκρέσο που θα συνεδριάσει στις αρχές του επόμενου έτους, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: economico.gr