Την εκτίμηση ότι έχουμε φθάσει κοντά στο τέλος αύξησης των επιτοκίων εξέφρασε εκ νέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε, παράλληλα, ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική οικονομία και και οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από μια μεγάλη κρίση, από τρία μνημόνια και αυτό μας έκανε καλό» και προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα.

Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εταιρείες ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι μπορούν να διαδραματίσουν διπλό ρόλο στον μετριασμό και τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αφενός, ως διαχειριστές κινδύνων, αλλά και ως επενδυτές, που κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε δράσεις που συμβάλλουν στις κλιματικές πολιτικές, το μετριασμό και την προσαρμογή.

Έλλειμμα ιδιωτικής ασφάλισης

Για την ιδιωτική ασφάλιση, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η πανδημία, καθώς και οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ανέδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία το έλλειμμα ιδιωτικής ασφάλισης των Ελλήνων καταναλωτών. Κυρίως, όμως, ανέδειξαν ότι το έλλειμμα αυτό εν μέρει μόνο οφείλεται στις δικές τους προσωπικές αντιλήψεις για την ασφάλιση.

Όπως είπε, «το έλλειμμα οφείλεται κατά βάση σε μια αδυναμία του κράτους να αναγνωρίσει την ιδιωτική ασφάλιση ως μέσο προστασίας από οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγονται προσωπικοί ή επιχειρηματικοί κίνδυνοι, και μάλιστα συμπληρωματικό, και όχι ανταγωνιστικό, των υφιστάμενων κρατικών και κοινωνικών μηχανισμών».

Ακόμη, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι είναι ευπρόσδεκτη η θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr