Όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο, το οποίο θα διορθώνει αδικίες του παρελθόντος και θα ενισχύει τα εισοδήματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Η «ψαλίδα» με τον ιδιωτικό τομέα

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ως τώρα σε δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και ετοιμάζεται και για τρίτη αύξηση από 1/4/2023, η «ψαλίδα» με τους μισθούς στο Δημόσιο αναμένεται να ανοίξει περισσότερο, καθώς ο εισαγωγικός μισθός για δημόσιο υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι σήμερα 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.

Οι 12 μισθοί

Ωστόσο, στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 12 μισθούς, ενώ στον ιδιωτικό τομέα 14 (Δώρο Χριστουγέννων, επιδόματα Πάσχα και αδείας). Μια πρώτη «γεύση» για τα χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου είχε δώσει ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι «έχουμε την πρόβλεψη, από 1/1/2024 για ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα καλύπτει όλους τους συμπατριώτες μας στο Δημόσιο, αρχικού κόστους 500 εκ. ευρώ», ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία για την ώρα έχουν καταλήξει μόνο σε ορισμένες βασικές αρχές για το νέο μισθολόγιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά αφορούν στην ενσωμάτωση στον βασικό μισθό μέρος από τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα, κατάργηση κάποιων επιδομάτων και προσδιορισμό των κριτηρίων χορήσης όσων παραμείνουν, συνάρτηση της μισθολογικής εξέλιξης με την επαγγελματική εξέλιξη (βαθμός και θέση ευθύνης), χορήγηση κινήτρου αποδοτικότητας στους υπαλλήλους στη βάση των στόχων που θα θέτει η αξιολόγηση και, σίγουρα, αύξηση των κατώτατων αποδοχών, ώστε να μειωθεί η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα.

Συνολική ενίσχυση 900 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε τονίσει ότι η συνολική ενίσχυση για τους δημοσίους υπαλλήλους θα φτάσει τα 900 δισ. ευρώ, αφού στα 500 εκατ. που θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό θα προστεθεί το ποσό από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους και η αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης,μέτρα που ισχύουν από φέτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr