κορονοϊός Regeneron

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα νέα στην μάχη κατά του κορονοϊού δίνει η Regeneron, η αμερικανική  παρασκευάστρια μονοκλωνικών αντισωμάτων επικεφαλής της οποίας είναι ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Γιανκόπουλος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα, το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει αναπτύξει η Regeneron παρέχει ισχυρή προστασία κατά της covid-19 όταν χορηγείται σε ανθρώπους που συγκατοικούν με κάποιον που έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

Το φάρμακο, εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο άμυνας κατά της νόσου για τους ανθρώπους που δεν προστατεύονται από τα εμβόλια.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν την πιο πρόσφατη απόδειξη ότι τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστήριο δεν είναι μόνο ικανά να αποτρέψουν τις σοβαρές συνέπειες της νόσου όταν χορηγούνται εγκαίρως, αλλά μπορούν να και να προστατεύσουν τους ανθρώπους από το να νοσήσουν γενικώς.

Η προληπτική χρήση τέτοιου είδους «δυσκίνητων» φαρμάκων σε μεγάλη κλίμακα δεν θα είναι απαραίτητη: Τα εμβόλια επαρκούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και καθίστανται όλο και περισσότερο διαθέσιμα.

“Οπλο” προστασίας για ομάδες υψηλού κινδύνου

Παρ’ όλα αυτά, φάρμακα αντισωμάτων όπως αυτό της Regeneron θα μπορούσαν να προσφέρουν στους γιατρούς άλλο ένα μέσο για την προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί ή που ενδέχεται ο οργανισμός τους να μην αντιδράσει καλά στο εμβόλιο, όπως για παράδειγμα όσοι παίρνουν φάρμακα που έχουν ως συνέπεια την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού τους.

Η Regeneron ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι θα καταθέσει αίτηση στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για επέκταση της έγκρισης για επείγουσα χρήση του φαρμάκου – που στην παρούσα φάση προορίζεται για ομάδες υψηλού κινδύνου που έχουν προσβληθεί από Covid αλλά δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο – προκειμένου να επιτραπεί η χορήγησή του για προληπτικούς λόγους στις «κατάλληλες πληθυσμιακές ομάδες».

Υπάρχει ένας «πολύ σημαντικός αριθμός ανθρώπων» στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλοι για χρήση αυτών των φαρμάκων για προληπτικούς λόγους, ανέφερε ο Δρ. Μάιρον Κόεν , ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνια που ηγείται των προσπαθειών ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Δεν θα λάβουν όλοι το εμβόλιο, ό,τι και αν κάνουμε, και το εμβόλιο δεν θα έχει σε όλους την επιθυμητή αντίδραση», τόνισε  ο Δρ. Κόεν.

Πηγή: economico.gr