φθηνή στέγη

H κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, καθώς και η παροχή φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια είναι τα δύο επόμενα βήματα στο πακέτο των ελαφρύνσεων που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση, με όπλο τους ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας.

Με βάση τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο η εισφορά αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων θα καταργηθεί το 2022, υπό την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για έκρηξη ανάπτυξης με ρυθμό πάνω από 7% φέτος. Παράλληλα, έως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση αναμένεται να βάλει σε διαβούλευση και το Εθνικό Σχέδιο για τους Νέους το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά ενισχύσεων που φτάνουν ακόμα και στην παροχή κρατικής στέγης σε νέα ζευγάρια.

Η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 5,9% που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ θεωρείται ενδιάμεσος σταθμός και ήδη χαρακτηρίζεται συντηρητική από τον υπουργό Οικονομικών. Ανεπισήμως, δε, όλο και περισσότερες εκτιμήσεις, εντός και εκτός συνόρων, δείχνουν ότι θα υπάρξει υπέρβαση του 7%, που αποτελεί τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου.

Ανάλογα με το μέγεθος της εκτίναξης του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με τις προοπτικές μονιμοποίησης των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης , ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα δημιουργηθεί, αφήνει περιθώρια νέων παροχών. Στόχος είναι ο νέος κύκλος ελαφρύνσεων να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έρχεται στην πρώτη γραμμή. Με τα σημερινά δεδομένα, η εισφορά παραμένει «παγωμένη» και το 2022, μόνο όμως για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Στο νέο κύκλο ελαφρύνσεων, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, κλείνοντας εντός του 2022 την προεκλογική δέσμευση για μείωσή τους κατά 5 μονάδες ( σήμερα 0,9+3 +0,5 τον Ιούνιο του 2022).

Στην ατζέντα είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τον συμπληρωματικό φόρο να ενσωματώνεται στον κύριο, σβήνοντας από τον χάρτη των επιβαρύνσεων το διπλό «χαράτσι» για ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ.

Φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια

Παράλληλα με τις φοροελαφρύνσεις και την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθεί και η νέα γενιά, όπως επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ένα κομμάτι του παζλ των ενισχύσεων για τους νέους περιλαμβάνει την παροχή δωρεάν ή φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια. Τα ακίνητα θα παραχωρούνται για δωρεάν χρήση σε ευάλωτα νοικοκυριά, με νέα ζευγάρια και η σκέψη που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να αξιοποιηθούν χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr