Ρωσία κυρώσεις

Σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, που περιλαμβάνει σχεδόν 100 επιχειρήσεις, οργανισμούς, οντότητες, που εμπλέκονται με την κρατική αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, καθώς επίσης και φυσικά πρόσωπα, ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ.

Στην λίστα των κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Στις κυρώσεις ξεχωρίζουν αυτές κατά του νέου επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης του DNR (οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ), Βιτάλι Πάβλοβιτς Χοτσένκο, καθώς και έξι αξιωματούχους συνεργάτες του.

Στόχος να χτυπηθεί η ρωσική στρατιωτική μηχανή 

Κυρώσεις επιβάλλονται κατά της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας Rostec, αλλά και της κατά της αεροναυπηγικής ρωσικής βιομηχανίας, δηλαδή κατά εταιρειών, όπως οι UAC, Tupolev, Irkut.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος είναι να χτυπηθεί η καρδιά της ρωσικής στρατιωτικής ικανότητας να παράγει και να αναπτύσσει όπλα και τεχνολογία, που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι κινήσεις, που είναι απάντηση στον πολύμηνο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ελήφθησαν αφού προηγουμένως οι ηγέτες της G7 στη Γερμανία συμφώνησαν σε μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού χρυσού.

Πλήττεται η δυνατότητα της Ρωσίας να αναπτύξει όπλα και τεχνολογίες 

«Τα μέτρα που ελήφθησαν (…) πλήττουν την καρδιά των δυνατοτήτων της Ρωσίας να παράγει και να αναπτύξει όπλα και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στον βάναυσο επιθετικό πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

«Η στόχευση της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας θα υποβαθμίσει τις ικανότητες του Πούτιν και θα παρεμποδίσει περαιτέρω τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας, o οποίας χαρακτηρίζεται ήδη από το εξασθενημένο ηθικό, σπασμένες αλυσίδες εφοδιασμού και υλικοτεχνικές αδυναμίες», υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν.

Η Irkut Corp, μια εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, συνδεδεμένη με την UAC, που κατασκευάζει πολλά από τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30 που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, στοχοποιήθηκε, όπως και αρκετές από τις θυγατρικές της και άλλες εταιρείες στον αεροδιαστημικό τομέα της Ρωσίας.

20 φορείς παραγωγής στρατιωτικών ηλεκτρονικών εργαλείων 

Το Υπουργείο Οικονομικών κατονόμασε επίσης περίπου 20 φορείς που αναπτύσσουν, παράγουν και εξυπηρετούν στρατιωτικά ηλεκτρονικά εργαλεία υπό την ηλεκτρονική εταιρεία Ruselectronics που ανήκει στη Rostec.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και στον μεγαλύτερο κατασκευαστή φορτηγών της Ρωσίας, Kamaz, λέγοντας ότι τα οχήματά της μεταφέρουν πυραύλους και Ρώσους στρατιώτες σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Επίσης, κατονόμασε εννέα θυγατρικές της Kamaz, μιας εισηγμένης εταιρείας που ανήκει λιγότερο από το 50% της Rostec.

Κυρώσεις σε 70 φορείς της στρατιωτικής βιομηχανίας 

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε 70 φορείς συμπεριλαμβανομένης της State Corporation Rostec – «μιας τεράστιας ρωσικής κρατικής επιχείρησης που δημιουργήθηκε για να ενοποιήσει την τεχνολογική, αεροδιαστημική και στρατιωτική-βιομηχανική τεχνογνωσία της Ρωσίας» – όπως και στις βασικές συμμετοχές και τις θυγατρικές της καθώς και σε 29 Ρώσους.

Επίσης, επαναπροσδιόρισε τη λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DNR) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ (LNR) — δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας που αναγνωρίζονται ως ανεξάρτητες από τη Μόσχα — και επέβαλε κυρώσεις στον Βιτάλι Παβλόβιτς Χοτσένκο, ο οποίος είναι «ο νέος πρόεδρος στην αποκαλούμενη κυβέρνηση του DNR», και έξι άτομα που «είναι ή υπήρξαν υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι στις λεγόμενες κυβερνήσεις DNR και LNR».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις σε 45 φορείς και 29 φυσικά πρόσωπα.

Στρατιωτικές μονάδες και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας 

«Στη δράση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατονομάζονται στρατιωτικές μονάδες της Ρωσία και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), οι οποίες έχουν εμπλακεί εξακριβωμένα σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα κινηθεί επίσης «να επιβάλει περιορισμούς βίζας σε αξιωματούχους που πιστεύεται ότι απείλησαν ή παραβίασαν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα ή την πολιτική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 500 στρατιωτικών αξιωματικών της Ρωσίας και αξιωματούχων της που εμπλέκονται στην καταστολή», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr