πακέτο μέτρων στήριξης

Αποκαλύψεις σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την στήριξη των πολιτών απέναντι στο κύμα ακρίβειας έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 ο κ. Οικονόμου είπε πως «γίνεται κάθε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να είναι ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια σε όλους τους κλάδους». Μιλώντας δε συγκεκριμένα για τα μέτρα που προγραμματίζει η κυβέρνηση, είπε ότι θα υπάρξει:

Τα μέτρα της κυβέρνησης 

  • Συνέχιση της υποστήριξης για τους λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου και γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια
  • Ενίσχυση οικονομική των πιο ευάλωτων και αδύναμων συμπολιτών μας, για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας
  • Παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία. Θα υπάρχουν και εκεί εισοδηματικά κριτήρια, πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων», χωρίς να διαψεύδει ότι το εισοδηματικό όριο για το εν λόγω μέτρο θα είναι της τάξης των 25.000-30.000 ευρώ ετησίως.

Το πακέτο μέτρων σύμφωνα με τις πληροφορίες θα «κλειδώσει» σήμερα.

Η κεντρική ιδέα για τα καύσιμα 

Η κεντρική ιδέα, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια, είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν μεν το αναγραφόμενο κόστος στο πρατήριο, αλλά άμεσα να τους επιστρέφεται ένα μέρος της τελικής τιμής, ως «επιστροφή φόρου».

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, κατά το μοντέλο του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, όπου θα κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι οδηγείται σε μια μορφή refund των καταναλωτών, καθώς απορρίπτεται η ιδέα της οριζόντιας παρέμβασης στον ΦΠΑ, αλλά και στον ΕΦΚ.

«Δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση «πυρηνικής φυσικής» ούτε πολύπλοκος ο τρόπος που θα δίνεται αυτή η ενίσχυση.

Ο κόσμος θα πληρώνει φθηνότερα από την αντλία τα καύσιμα 

Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτήν την στιγμή οι πολίτες», προσέθεσε πάντως από την πλευρά του μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Οικονόμου, αναφέροντας πως αύριο ή μεθαύριο θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.

Για το μέτρο, πάντως, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά, ως προς το συνολικό ύψος της επιδότησης, λόγω και των κυμαινόμενων τιμών των καυσίμων, αλλά και για το χρονικό διάστημα στήριξης.

Η επιταγή ακρίβειας 

Η απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, να στηρίξει τους πολίτες ως προς το κόστος των καυσίμων φαίνεται ότι μειώνει την περίμετρο για τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας».

Πρακτικά, οι αποδέκτες θα είναι περίπου όσοι πήραν το βοήθημα τα Χριστούγεννα, δηλαδή κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Ίσως, βεβαίως, γίνει «κάτι καλύτερο» ως προς το ύψος του ποσού που θα δοθεί, αλλά μένει να φανεί.

Απαντώντας στην κριτική πως το Κράτος λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων και των ευθέως ανάλογων φόρων έχει σημαντικά αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις καυσίμων, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «Ήδη, τα μέτρα είναι και πέρα από τα όρια, έχουμε προβεί σε έκτακτες επιδοτήσεις 2,5 δισ. έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις φόρων βασισμένες σε μια συγκεκριμένη δημοσιονομική ισορροπία, που έχει ανατραπεί.

Η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και έχει ξεφύγει, δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου», προσθέτοντας ωστόσο πως θα πρέπει να υπολογίζονται και άλλες παράμετροι που αφορούν την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr