Νέο πανευρωπαϊκό κόμμα του Κέντρου δημιουργεί ο Μακρόν.

Τη δημιουργία μιας νέας πανευρωπαϊκής κεντρώας συμμαχίας πρότεινε το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όπως δήλωσαν στελέχη της παράταξης στο POLITICO.

Η πρωτοβουλία θα συνδιάζει τη συμμαχία της «Αναγέννησης» του Μακρόν και άλλων κομμάτων, με το μακροχρόνιο κόμμα «Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» (ALDE), το οποίο διεξάγει επί του παρόντος συνέδριο στο Δουβλίνο.

Εάν η κίνηση αυτή προχωρήσει, θα αυξήσει την επιρροή του Μακρόν στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και ουσιαστικά θα σήμαινε το τέλος της ALDE, η οποία ιδρύθηκε πριν από πάνω από 40 χρόνια, ως ξεχωριστή οντότητα.

Η συμμαχία του Μακρόν και οι ευρωβουλευτές της ALDE σχηματίζουν ήδη μια ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το όνομα «Ανανέωση στην Ευρώπη» (Renew Europe), όμως η πρόταση θα δημιουργήσει ένα κόμμα-ομπρέλα σε όλη την ήπειρο.

Ποιοι υπέγραψαν την πρόταση

Η πρόταση συμπεριλήφθηκε σε επιστολή που υπογράφηκε από τον Stéphane Séjourné, αρχηγό της ομάδας «Renew Europe» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στενό σύμμαχο του Μακρόν, καθώς και από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov και τον νέο πρωθυπουργό της Σλοβενίας Robert Golob, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η επιστολή απευθυνόταν στους Timmy Dooley και Ilhan Kyuchyuk, τους συναρχηγούς της ALDE.

«Η νέα συμμαχία θα πρέπει να παρέχει μεγαλύτερο πλαίσιο από το ALDE», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Renew Europe. «Η ALDE είναι φιλελεύθερη στον πυρήνα της και θέλουμε να οικοδομήσουμε από αυτή την κληρονομιά, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι ευρύτερο», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ερωτηθείς για τη νέα πρωτοβουλία, ο Séjourné αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά κατέστησε σαφές ότι η Αναγέννηση ενδιαφέρεται να είναι μέρος μιας μεγαλύτερης δύναμης μαζί με την ALDE.

«Πράγματι, θα υπάρχει μια ενιαία οντότητα στο τέλος», προέβλεψε. Αλλά πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να προκαθορίσω αυτό που είναι».

Ιδεολογικά κοντά στην ALDE η συμμαχία του Μακρόν 

Η συμμαχία του Μακρόν είναι ιδεολογικά κοντά στην ALDE και ο Γάλλος πρόεδρος έχει συμμετάσχει σε πολλές από τις παραδοσιακές συναντήσεις της ALDE στις Βρυξέλλες, ενόψει των συνόδων κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όμως ο Μακρόν απέφυγε να γίνει πλήρως μέλος της οικογένειας των ALDE, προτιμώντας να δημιουργήσει το δικό του πανευρωπαϊκό δίκτυο και πρόθυμος να αποφύγει τον «φιλελεύθερο» χαρακτηρισμό, που θεωρείται στη Γαλλία σύμβολο του άκαρδου υπερκαπιταλισμού.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος τόσο του Μακρόν όσο και της ALDE, ήταν να οικοδομήσουν μια δύναμη που θα συναγωνιστεί τα παραδοσιακά δύο μεγάλα της ευρωπαϊκής πολιτικής, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το κεντροαριστερό Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Άλλοι υπογράφοντες την επιστολή του Séjourné περιλαμβάνουν ευρωπαϊκά κεντρώα κόμματα όπως: οι Horizons, το κόμμα του πρώην Γάλλου πρωθυπουργού Edouard Philippe, το Πολωνία 2050, το ιταλικό Azione και το Reper, ένα νέο κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ρουμανίας Dacian Cioloş.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr