Δεν κρύβεται πλέον η ενόχληση της Άγκυρας από την συνεχιζόμενη ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας, η οποία παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τα πρώτα έξι μαχητικά Rafale από τα συνολικά 24 που έχει παραγγείλει από τη Γαλλία.

Η Τουρκία -η οποία αναγνωρίζει το αμυντικό πλεονέκτημα που τα εξελιγμένα γαλλικά μαχητικά δίνουν στην Ελλάδα- επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός, ωστόσο, πλέον είναι προφανές ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία της και να κλιμακώνει την επιθετική ρητορική σε βάρος της Αθήνας, μια ρητορική που συχνά καταλήγει σε παραληρηματικές δηλώσεις.

Πολύ λίγα για την Τουρκία

Το ίδιο συνέβη και με τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», είπε χαρακτηριστικά: «Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι μια άκρως καταστροφική και προκλητική προσέγγιση ως προς τη σχέση των δύο συμμάχων. Βλάπτει τις σχέσεις μας».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «από την άλλη, είναι γνωστή και η οικονομική κατάσταση της γειτονικής μας Ελλάδας. Αυτές οι δραστηριότητες επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκεί. Νομίζουν ότι κερδίζουν κάτι αγοράζοντας 6 μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Τα όπλα που αγόρασαν είναι υπερβολικά για την κανονική άμυνα, για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία είναι πολύ λίγα».

«Αξιώσεις πέρα από το μπόι τους»

Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες «συνεχίζουν να έχουν αξιώσεις που ξεπερνούν το μπόι τους. Ό,τι γίνεται είναι για την ευημερία του ελληνικού λαού. Ενεργούν με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών, κάνουν λάθη. Γιατί; Για τους στόχους μερικών πολιτικών, τον ενθουσιασμό, τα καπρίτσια. Εντελώς ασυνεπείς δηλώσεις που στοχεύουν σε εσωτερική κατανάλωση. Αυξάνουν την ένταση με πράξεις με αναληθή λόγια για την εσωτερική τους πολιτική. Βλέπουμε πόσο επιβλαβείς είναι».

Πρόσθεσε, δε, ότι «μερικά μέλη των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ακαδημαϊκοί, συνταξιούχοι στρατιώτες, διπλωμάτες, ορισμένοι πολιτικοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις συμμερίζονται αυτές και παρόμοιες απόψεις. Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν έχουμε έχουμε επεκτατικές δράσεις, ούτε κάνουμε ομιλίες με περιεχόμενο έντασης. Είναι εντελώς παράλογο να μας κατηγορούν ότι είμαστε επεκτατικοί, επιθετικοί».

«Η Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί από το 1832»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί από το 1832. Αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, ας ρωτήσουμε ποιος είναι επεκτατικός; Ενήργησαν ενάντια σε όλες τις συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Λωζάνη, και εξόπλισαν τα νησιά κατά παράβαση της συμφωνίας. Τώρα λένε 12 μίλια; Είναι αποδεκτό αυτό; Το 1995, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Δεν θέλουμε ένταση. Ας επωφεληθούμε όλοι από τον πλούτο των θαλασσών, λέμε, να είμαστε κι εμείς ευτυχισμένοι. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση».

Τέλος, διερωτήθηκε «ποια απειλή ήρθε από την Τουρκία; Προσπαθούν να το κάνουν να φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Παρόλα αυτά λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας για την τέταρτη συνάντηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Άγκυρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr