Τουρκία Ελλάδα
Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attends a news conference in Ankara, Turkey, April 1, 2019. REUTERS/Umit Bektas

Με ένα ακόμη ιστορικό και πολιτικό παραλήρημα η Τουρκία επιτίθεται στην Ελλάδα για τα μηνύματα της κοινοβουλευτικής και πολιτικής ηγεσίας στην επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων .

«Ο αγώνας ανεξαρτησίας που ξεκίνησε στις 19 Μαΐου 2019 υπό την ηγεσία του μεγάλου ηγέτη Κεμάλ Ατατούρκ ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εποφθαλμιούσαν την πατρίδα μας, όχι μόνο οδήγησε στην ίδρυση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας και την ίδρυση της Δημοκρατίας μας αλλά έθεσε τέλος και στις φρικαλεότητες της κατοχικής δύναμης και των συμμοριών της Ανατολίας» αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

“Εισβολέας η Ελλάδα – Να μην ξεχνά τις φρικαλεότητες στην Ανατολία”

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι απορρίπτει ως «εντελώς αβάσιμες και παραληρηματικές» τις δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών με το πρόσχημα, όπως λέει, της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 που «διαστρεβλώνουν εντελώς την ιστορία», αναφέροντας ότι η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε να «εισβάλει» στην Ανατολία ως «εργαλείο άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής», δεν πρέπει να ξεχνά τις «φρικαλεότητες» που διαπράχθηκαν σε αυτά τα εδάφη.

“Η Ελλάδα διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”

«Με τον ίδιο τρόπο καταδικάζουμε τις προσπάθειες αντι-τουρκικών ομάδων, προκειμένου να εξαπατήσουν τρίτες χώρες, προβάλλοντας στρεβλές κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν ιστορική βάση. Δεν έχουν καμία αξιοπιστία οι ισχυρισμοί της Ελλάδας, που αργότερα θυματοποιήθηκε, καθώς η ίδια έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η χώρα που διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όταν εισέβαλε στη Σμύρνη, στις 15 Μαΐου, 1919 και σφαγή στην Ανατολία με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων» προστίθεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί επίσης την ελληνική ηγεσία «να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία, να θυμηθεί τις ελληνικές φρικαλεότητες που αντικατοπτρίζονται στις εκθέσεις της Επιτροπής Ερευνών και να αποδεχτούν τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στο 59ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και είναι αντίθετα στις πρακτικές του πολέμου».

«Μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που πρέπει να πάρει η σημερινή ελληνική ηγεσία, όπως το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Βενιζέλος πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα για ανεξαρτησία στις 19 Μαΐου, 1919, για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Υπενθυμίζουμε ότι θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ειδικά αν σταματήσει την ανεύθυνη πολιτική αντίληψη που την οδηγεί να διαβάζει την ιστορία ανάποδα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr