Νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την Ελλάδα ετοιμάζει η ΕΚΤ

Με ένα «πρόγραμμα γέφυρα» που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022 η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα στηρίξει τόσο την ελληνική οικονομία όσο και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ώστε να ανακάμψουν πλήρως από την πανδημία του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο θα αποφασιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης μέσω της αγοράς ομολόγων τόσο της χώρας μας όσο και άλλων χωρών με υψηλό χρέος όπως η Ιταλία.

Για τη χώρα μας η απόφαση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη αφού δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και δεν μπορεί  να συμπεριληφθεί στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) το οποίο θα συνεχιστεί ,μετά το τέλος του εκτάκτου προγράμματος (PEPP) το οποίο συνεχίζεται μέχρι το Μάρτιο 2022  ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Πρόγραμμα 300 δις ευρώ με εξάμηνη διάρκεια

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα θα έχει ύψος περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διαρκέσει τουλάχιστον για έξι μήνες, μετά τη λήξη του PEPP και θα «τρέχει» παράλληλα με το APP, που θα συνεχισθεί μέχρι τα μέσα του 2023, και το οποίο προβλέπει αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων μηνιαίως ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια αύξηση των spreads στα ευρωπαϊκά ομόλογα, που θα προέλθει από προβλήματα σε κάποια από τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κυρίως στις μεγάλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία.

Ταυτόχρονα η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές της νομισματικής πολιτικής αφού παραμένει η εκτίμηση για προσωρινές πληθωριστικές πιέσεις, αν και μεγαλύτερης διάρκειας, με τον πληθωρισμό να επανέρχεται στα επίπεδα του 2% μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Δανεισμός 11 έως 12 δις από τις αγορές μέσα στο 2022

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι κρίσιμης σημασίας για την ελληνική οικονομία αφού η χώρα μας θα βγει στις διεθνείς αγορές εκ νέου στις αρχές του νέου χρόνου για την άντληση κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν τα εγχώρια ελλείμματα. Εκτιμάται  ότι το 2022 η Ελλάδα θα αναζητήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές που θα ξεπερνούν τα 11-12 δισεκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη από την ΕΚΤ με την ταυτόχρονη ανοδική πορεία της οικονομίας σημαίνει ότι η χώρα μας θα «βρίσκει» κεφάλαια με ιδιαιτέρως ευνοϊκά επιτόκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλοι διεθνείς οίκοι όπως η Citigroup,  η JP Morgan, η Societe General θεωρούν ιδιαιτέρως ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα, και παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα, συνιστούν στους πελάτες τους την απόκτησή τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr