Η Τουρκία μπήκε στην «γκρίζα λίστα» της G7 για το ξέπλυμα χρήματος

Nέο πλήγμα για την, ήδη κλονισμένη, οικονομία της Τουρκίας σηματοδοτεί η υπαγωγή της χώρας στην «γκρίζα λίστα» των κρατών που έχουν αποτύχει στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η απόφαση ήταν προεξοφλημένη εδώ και ημέρες, είχε προαναγγελθεί την περασμένη εβδομάδα από τους Financial Times και επικυρώθηκε από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force ) της G7, την γνωστή FATF.

Ζημιά έως και 23 δις δολαρίων βλέπει το ΔΝΤ

H υποβάθμιση μιας χώρας από την FATF μεταφράζεται σε αυξημένη εποπτεία και στέλνει αρνητικό σήμα για την ακεραιότητα και την αξιοπιστία μιας αγοράς στα μάτια των ξένων επενδυτών. Εξ ού και οι αναλυτές προβλέπουν  νέο πλήγμα στη ροή άμεσων ξένων επενδύσεων προς την Τουρκία – επενδύσεων που έχουν ήδη υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας στην σκιά της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και των ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ η υπαγωγή μιας χώρας στην γκρίζα λίστα του FATF συνήθως οδηγεί σε μείωση της εισροής κεφαλαίων αντίστοιχης του 7,6% του ΑΕΠ, ενώ η συνολική ζημιά στην οικονομία υπολογίζεται έως και στο 3% του ΑΕΠ. Ένα τέτοιο ποσοστό για την τουρκική οικονομία μεταφράζεται σε απώλειες ύψους 23 δισ. δολαρίων.

“Η Τουρκία να αντιμετωπίσει την χρηματοδότηση του ISIS”

«Η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περίπλοκες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και να αποδείξει ότι ασκεί διώξεις για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας… εστιάζοντας σε περιπτώσεις τρομοκρατικών οργανώσεων όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα» υποστήριξε ο Γερμανός πρόεδρος της FATF, Μάρκους Πλέιερ, κατά την ανακοίνωση της απόφασης. Επεσήμανε δε, πως η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει «τα πολύ σοβαρά προβλήματα εποπτείας» που έχουν διαπιστωθεί στον τραπεζικό και κτηματομεσιτικό τομέα, αλλά και στον κλάδο της εμπορίας χρυσού και πολύτιμων λίθων.

Συγκεκριμένα, ο FATF έδωσε, μεταξύ άλλων, εντολή στην Τουρκία, εφόσον επιθυμεί να βγει από την «γκρίζα λίστα»: να ενισχύσει την εποπτεία σε τομείς υψηλού ρίσκου για να εμποδίσει φαινόμενα ξεπλύματος και παράλληλα να επιβάλει κυρώσεις στους παραβάτες, να ενισχύσει τη χρήση χρηματοπιστωτικών μέσων παρακολούθησης για να υποστηρίξει την έρευνα και συλλογή πληροφοριών για περιπτώσεις ξεπλύματος, να κυνηγήσει και να προσάγει στη Δικαιοσύνη σοβαρές περιπτώσεις παραβιάσεων, να ερευνήσει πιο διεξοδικά περισσότερες υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων λαμβάνοντας υπόψη τα ψηφίσματα και τις οδηγίες του ΟΗΕ για θέματα πάταξης της τρομοκρατίας και να αναλάβει δράση εναντίον οργανώσεων που έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές ο ΟΗΕ.

Οργή στην Αγκυρα

Παρά το γεγονός πως η απόφαση της Ομάδας να υποβαθμίσει την Τουρκία –που είναι μέλος της FATF από το 1991- είχε ήδη προαναγγελθεί η αντίδραση της κυβέρνησης της Αγκυρας και του τουρκικού Τύπου ήταν οργισμένη. Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για άδικη και αδικαιολόγητη απόφαση, δεδομένου ότι η χώρα «έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ακολουθεί τα διεθνή στάνταρντ».

Σοϊλού: Η Ευρώπη χρηματοδοτεί την τρομοκρατία

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σχολιάζοντας την απόφαση, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως είναι η Ευρώπη που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, με την Τουρκία να πληρώνει τελικά το τίμημα. «Είμαστε μια χώρα όπου η τρομοκρατία έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο κόστος. Αυτή που χρηματοδοτεί και ενδυναμώνει την τρομοκρατία είναι η Ευρώπη» τόνισε. Σημειωτέον πως η FATF δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά διεθνές όργανο και στα μέλη του ανήκουν επίσης οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, ο Καναδάς κλπ.

Στην τριήμερη συνεδρίαση της στο Παρίσι, η FATF υποβάθμισε δύο χώρες στην «γκρίζα» λίστα, την Τουρκία και το Πακιστάν, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των υπό εποπτεία χωρών διεθνώς σε 23. Ανάμεσα τους βρίσκονται επίσης η Συρία, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Ουγκάντα, η Ζιμπάμπουε, τα Νησιά Κέιμαν και ο Παναμάς. Αντιθέτως έβγαλε εκτός γκρίζας λίστας, την Μποτσουάνα και τον Μαυρίκιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr