10ετές ομόλογο

Συνεχίζεται η σύγκλιση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με το spread μεταξύ του ελληνικού 10ετούς και του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να υποχωρεί κάτω από τις 100 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2008, πριν ξεσπάσει δηλαδή η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Κάτω από τις 100 μονάδες το spread

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,816%, με το 5ετές στο 0,113%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο -0,16%, με αποτέλεσμα το spread να διασπά καθοδικά το φράγμα των 100 μονάδων βάσης.

Παρά τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα από το ιστορικό χαμηλό του 0,55% που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η μείωση του spread είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Ακόμη πιο εύκολος ο δανεισμός της Ελλάδας

Και αυτό γιατί η πτώση του spread σημαίνει ότι περιορίζεται το επιπλέον κόστος που ζητούν οι επενδυτές για να δανείσουν την Ελλάδα σε σύγκριση με το γερμανικό 10ετές που θεωρείται τίτλος αναφοράς.

Επομένως, μειώνεται το country risk και διευκολύνονται οι προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές τόσο για το ελληνικό δημόσιο όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr