Σαν να μην έφθανε το τεράστιο στρατιωτικό πλήγμα που υπέστη η Ρωσία με τη βύθιση της ναυαρχίδας της Μαύρης Θάλασσας, του καταδρομικού «Moskva», φαίνεται ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα για τη Μόσχα.

Η μοίρα του πληρώματος

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, τόνισε πως το πλήρωμα του «Moskva» δεν μπορεί να έχει σωθεί. Ακόμη εκτίμησε πως η Μόσχα «δεν θα συγχωρήσει» στο Κίεβο τη βύθιση του σκάφους «συμβόλου των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της». «Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν», την επίθεση στο «Moskva», δήλωσε η Νατάλια Γκουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το χτύπημα εναντίον του «Moskva», που επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους Neptune, «δεν έπληξε μόνο το σκάφος, έπληξε και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του εχθρού», εκτίμησε. «Παρακολουθήσαμε τα σκάφη που προσπαθούσαν να έλθουν σε βοήθεια, όμως ακόμη και οι δυνάμεις της φύσης ήταν με την πλευρά της Ουκρανίας”, γιατί “μια καταιγίδα εμπόδισε τη διάσωση του σκάφους και την απομάκρυνση του πληρώματος», είπε. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες προς το παρόν για την τύχη του πληρώματος, ελλείψει «αξιόπιστων δεδομένων».

Μισόλογα από τη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το πλήρωμα –τουλάχιστον 500 άτομα– «απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά». Όμως, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για το σύνολο του πληρώματος ούτε έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια. Επίσης η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε αν το σκάφος υπέστη επίθεση με πυραύλους, λέγοντας μόνο πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά πάνω στο πλοίο εκτόξευσης πυραύλων μήκους 186 μέτρων, με αποτέλεσμα να εκραγούν πυρομαχικά. Και πως το καταδρομικό βυθίστηκε στη συνέχεια στην προσπάθεια ρυμμούλκησης προς το πιο κοντινό λιμάνι.

Η Γκουμενιούκ είπε πως η Ουκρανία περιμένει τώρα αντίποινα της Μόσχας, που έπληξε ήδη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ένα εργοστάσιο νοτιοδυτικά του Κιέβου που κατασκευάζει τους πυραύλους Neptune οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, εναντίον του «Moskva», και απείλησε να εντείνει τις επιθέσεις της στην πρωτεύουσα. «Έχουμε πλήρη συνείδηση πως οι επιθέσεις εναντίον μας θα ενταθούν, ότι ο εχθρός θα εκδικηθεί, ότι θα υπάρξουν επιθέσεις με πυραύλους και βομβαρδισμοί πυροβολικού. Είμαστε έτοιμοι, θα τους αντικρούσουμε», τόνισε. «Υπάρχουν επιθέσεις εναντίον μας, περιλαμβανομένων πληγμάτων με πυραύλους», πρόσθεσε.

Σενάριο για πυρηνικές κεφαλές

Εν τω μεταξύ, αναφορές αναλυτών περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς σημειώνουν πως υπάρχει ενδεχόμενο το «Moskva» να μετέφερε δύο πυρηνικές κεφαλές ζητώντας να πραγματοποιηθεί επείγουσα έρευνα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του Μιχαήλο Σάμους, διευθυντή ουκρανικού think tank με έδρα το Λβιβ, του Αντρέι Κλιμένκο (συντάκτης του Black Sea) και της ουκρανικής εφημερίδας Defense Express. Όλοι τους τόνισαν πως το ρωσικό καταδρομικό σχεδιάστηκε για να μεταφέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000.

«Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές – δύο μονάδες», είπε ο Σάμους, ενώ ο Κλιμένκο κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία και Τουρκία) να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Μόσχα. «Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;», αναρωτήθηκε. Παράλληλα, η Defense Express ανέφερε ότι «υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά». «Πυρηνικός εξοπλισμός βρίσκεται πάντα στο πλοίο ή φορτώνεται μόνο κατόπιν ειδικής εντολής;», διερωτάται η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr