Μέσα στα ουκ ολίγα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα παραγωγής του Joint Strike Fighter, δηλαδή, του μαχητικού 5ης γενιάς F-35, το τελευταίο διάστημα προστέθηκε και αυτό του κινητήρα του αεροσκάφους.

Το πρόβλημα

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι κινητήρας F135 του μαχητικού, ο οποίος κατασκευάζεται από την εταιρεία Pratt & Whitney, φθείρεται με υψηλότερους ρυθμούς από τους αρχικά αναμενόμενους και έχει προβλήματα και με τη θερμική διαχείριση. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, αν κάποιος αναλογιστεί ότι ο κινητήρας ενός αεροσκάφους είναι κυριολεκτικά το βασικό του τμήμα και, συνήθως, το πιο ακριβό.

Στις ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με το Πεντάγωνο να θεωρεί ως πιο συμφέρουσα λύση τη αναβάθμιση του F135, η οποία θα λύσει τα όποια ζητήματα έχουν ανακύψει. Ωστόσο, διαφορετική άποψη φαίνεται ότι έχει η κατασκευάστρια εταιρεία του F-35, η Lockheed Martin, ο CEO της οποίας τάχθηκε δημόσια και ξεκάθαρα υπέρ της κατασκευής νέου κινητήρα.

Ζητά νέο κινητήρα

Ο Γκρεγκ Ούλμερ, από το Air Show του Παρισιού, δήλωσε ότι η εταιρεία του υποστηρίζει ανοιχτά το Πρόγραμμα Μετάβασης στον Προσαρμοστικό Κινητήρα για το F-35, ουσιαστικά, δηλαδή, έναν νέο κινητήρα για το μαχητικό, λέγοντας, μάλιστα, ότι η σημερινή προσέγγιση στο πρόβλημα του κινητήρα είναι κοντόφθαλμη και ότι αγνοεί τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του προγράμματος ανάπτυξης των αεροσκαφών.

Η επίσημη θέση της Lockheed Martin είναι ότι ένας νέος κινητήρας θα είναι πιο ισχυρός, με καλύτερη ψύξη και θα επιτρέψει στο F-35 να σχεδιάσει και πέρα από την επερχόμενη (δύσκολη, είναι η αλήθεια) αναβάθμιση Block 4, η οποία θα δώσει στο μαχητικό, μεταξύ άλλων, νέους αισθητήρες, δυνατότητα για μεταφορά περισσότερων όπλων και προηγμένες ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Οργή της Pratt & Whitney

Όλα αυτά φυσικά, κάθε άλλο παρά ευχάριστα ακούγονται στην Pratt & Whitney, η οποία κατηγόρησε τον Ούλμερ ότι «υποσκάπτει» την δημοσιονομικού χαρακτήρα απόφαση του Πενταγώνου να στηρίξει το σχέδιό της για εκσυγχρονισμό του κινητήρα F135 (Αναβάθμιση του Πυρήνα του Κινητήρα), υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της Lockheed Martin αφορά μαχητικά 6ης γενιάς, τα οποία βρίσκονται ακόμα υπό σχεδιασμό.

Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας δήλωσε ότι «η Lockheed Martin θέλει να εγκαταστήσει έναν κινητήρα που ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί σε ένα μονοκινητήριο μαχητικό, χωρίς να υπολογίζει το σημαντικό κόστος και τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση κρίσιμων ικανοτήτων του πολεμικού αεροσκάφους σε μια στιγμή άμεσης ανάγκης».

Ως το 2070

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει ακόμα κωδικοποιήσει τις επόμενες αναβαθμίσεις του F-35 και ότι ο εκσυγχρονισμός του ήδη υπάρχοντος κινητήρα και η καλύτερη θερμική διαχείριση θα μπορούσαν να παράσχουν επαρκή ισχύ, αλλά και ψύξη για ολόκληρο το διάστημα κατά το οποίο τα μαχητικά θα πετούν, δηλαδή ως το 2070.

Από την πλευρά της, η Lockheed Martin, αφού «κάρφωσε» την Pratt & Whitney, ότι κι αυτή αναπτύσσει κινητήρα προσαρμοστικού κύκλου, όπως και η General Electric, τόνισε ότι για ένα τόσο μακρόπνοο σχέδιο οι αναβαθμίσεις στο αεροσκάφος θα είναι απαραίτητες, ώστε να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες απειλών και να αποκτά νέες δυνατότητες μάχης.

Ενδιαφέρον, αλλά…

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει δείξει ενδιαφέρον για τον νέας γενιάς κινητήρα, ωστόσο, ο συγκεκριμένος κινητήρας δεν μπορει να χρησιμοποιηθεί στην έκδοση F-35B (για τους Πεζοναύτες) και είναι αμφίβολο αν ταιριάζει στα F-35C του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, οπότε η χρήση του μόνο για τα F-35A της Αεροπορίας αποτελεί λογιστικό εφιάλτη.

Και εδώ μπαίνει ο ρόλος των πολιτικών, καθώς η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρά την αντίθετη άποψη του Πενταγώνου, ενέκρινε για το δημοσιονομικό έτος 2024 επιπλέον 588 εκατ. δολάρια για τον κινητήρα νέας γενιάς, μαζί με την χρηματοδότηση για την ήδη εγκεκριμένη αναβάθμιση του κινητήρα F135.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr