εμβόλιο κορονοϊού

Ενα ακόμη καθοριστικό βήμα νίκης στην παγκόσμια μάχη κατά του κορονοϊού έρχεται από την επιστημονική κούρσα για τα εμβόλια: Η αμερικανική εταιρία Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιο που έχει δημιουργήσει και δοκιμάζει, έδειξε αποτελεσματικότητα 95% κατά του κορονοϊού.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ενισχύσει τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και της Pfizer, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως η αποτελεσματικότητα και του δικού της εμβολίου να κυμαίνεται στο 90%.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν μια συγγενή, καινοτόμο και πειραματική προσέγγιση στο σχεδιασμό των εμβολίων τους.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μια «υπέροχη μέρα» και γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να υποβάλλει αίτηση έγκρισης για χρήση του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το εμβόλιο της Moderna έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συντηρηθεί πιο εύκολα από εκείνο της Pfizer, το οποίο χρειάζεται συνθήκες βαθιάς κατάψυξης στο -70 βαθμούς.

Στις δοκιμές της Moderna συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι μισοί από αυτούς έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε εικονικούς εμβολιασμούς (placebo).

Η ανάλυση της Moderna βασίστηκε στις πρώτες 95 δοκιμές που εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19.

Μόνο πέντε από τις περιπτώσεις Covid ήταν σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο και 90 σε αυτά που έλαβαν placebo θεραπεία. Η εταιρεία λέει ότι το εμβόλιο προστατεύει το 94,5%.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη … Είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna, Tal Zaks.

Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, είναι το διάστημα που θα κρατήσει η ανοσία. Δεν υπάρχουν επίσης δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο στους ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά.

ΠΟΥ: Δεν αρκεί μόνον το εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, προειδοποιεί πως οι επιτυχείς δοκιμές των εμβολίων δεν πρέπει να προκαλούν υπεραισιοδοξία και εφησυχασμό στην μάχη κατά του ιού.

«Ένα εμβόλιο θα συμπληρώσει τα άλλα εργαλεία που διαθέτουμε, δεν θα τα αντικαταστήσει»”, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

«Στην αρχή”, δήλωσε, “οι ποσότητες θα είναι περιορισμένες και κατά συνέπεια θα έχουν προτεραιότητα το υγειονομικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι και αυτοί που η υγεία τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των θανάτων και θα επιτρέψει στα συστήματα υγείας να αντισταθούν», πρόσθεσε.

Πηγή: economico.gr