Άλλη μια εβδομάδα, άλλο ένα νέο που μάλλον δεν θα ικανοποιήσει τους υπσοτηρικτές του μαχητικού 5ης γενιάς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, του διαβόητου F-35.

Περικοπή παραγγελιών

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ φαίνεται ότι προχωρά στην απόφαση να μειώσει τον αριθμό των νέων μαχητικών που παραγγέλνει κάθε χρόνο από την κατασκευάστρια Lockheed Martin, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον προϋπολογισμό του 2023 θα ζητήσει 66 F-35 ήτοι 33 λιγότερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται μετά από νέα έκθεση του Πενταγώνου που αποκάλυπτε μικρή πρόοδο στην επίλυση σημαντικών τεχνικών προβλημάτων που «στοιχειώνουν» εδώ και χρόνια το μαχητικό 5ης γενιάς και τα οποία συμβάλλουν στην διαρκή αύξηση του κόστους του προγράμματος, το οποίο πλέον θεωρείται ως το ακριβότερο στην ιστορία.

Μεγάλο κόστος

Όμως, εκτός από τα προβλήματα αυτά, φαίνεται ότι το κόστος πτήσης και συντήρησης του F-35 έχει προβληματίσει πολύ τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο περικοπής του αρχικού προγράμματος και αναζήτησης φθηνότερων και πιο αξιόπιστων λύσεων για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών.

Αρχικά, το F-35 σχεδιαζόταν ως ένας αντικαταστάτης του F-16, δηλαδή ένα σύγχρονο ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Ωστόσο, σταδιακά έχει εξελιχθεί στο πιο εξελιγμένο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο, αλλά με πολλά και ακόμα άλυτα προβλήματα, τόσο τεχνικής φύσεως όσο και υψηλού συνολικού κόστους.

Τεράστιος αμυντικός προϋπολογισμός

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει αμυντικό προϋπολογισμό που θα ξεπερνά τα 770 δισ. δολάρια για το επόμενο δημοσιονομικό έτος, καθώς το Πεντάγωνο επιδιώκει τον συνολικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Μένει πλέον να φανεί αν:

  • πρώτον, οι περικοπές στις παραγγελίες νέων F-35 θα υλοποιηθούν και
  • δεύτερον, αν οι περικοπές αυτές αποτελούν συγκυριακό φαινόμενο ή μια πιο μόνιμη τάση.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr