Νέοι

Την κρίση ότι οι ΗΠΑ σωστά επέλεξαν να απέχουν από τις συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η Άγκυρα απειλεί να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία των δύο υποψηφίων χωρών, καθώς κατηγορεί την Σουηδία και την Φινλανδία ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μέλη και στελέχη κυρίως κουρδικών οργανώσεων, τις οποίες η ίδια χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οντότητες.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε σειρά συζητήσεων και διπλωματικών διεργασιών με στόχο να παρακαμφθεί ο σκόπελος του τουρκικού βέτο ως την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη.

Κεραυνοί Μενέντεζ κατά της Άγκυρας 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κατηγόρησε την Τουρκία ότι τηρεί καιροσκοπική στάση με σκοπό να καταφέρει να αποσπάσει ανταλλάγματα.

Όπως εκτίμησε, η Τουρκία ίσως επιχειρούσε να κάνει κάτι τέτοιο με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον εμπλεκόταν ενεργά στη διαδικασία των συνομιλιών. «Δεν ξέρω τι προσπαθεί να αποσπάσει (η Τουρκία) από την Σουηδία και την Φινλανδία.

Αλλά σε τελευταία ανάλυση, αυτό είναι το θέμα. Και ίσως αν μπούμε στο παιχνίδι (σ.σ. οι ΗΠΑ) να θέλουν να αποσπάσουν ανταλλάγματα κι από εμάς. Αυτό θα είναι κάτι στο οποίο θα είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες δημοκρατίες».

Επιπλέον υποστήριξε ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας εξυπηρετούν μόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της μειοψηφίας 

Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Τζιμ Ρις, λέγοντας ότι «αυτές (οι συζητήσεις) είναι καλύτερο να αφεθούν σε αυτούς (Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία) χωρίς εμάς (τις ΗΠΑ) σε αυτό το στάδιο.

Πρέπει, όμως, να γίνει απολύτως κατανοητό ότι το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό». Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής τόνισε ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη συμμαχία και στάθηκε στο ότι οι δύο υποψήφιες χώρες διεξάγουν συνομιλίες με καλή πίστη απέναντι την Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει ήδη αποφασίσει άρση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν υποστήριξε ότι η πολιτική της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ και οι περισσότεροι σύμμαχοι στο θέμα της τρομοκρατίας και των κουρδικών οργανώσεων. Όπως εξήγησε, οι δύο υποψήφιες χώρες αναγνωρίζουν το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο γερουσιαστής από το Μέριλαντ, ωστόσο, δεν απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες αποτελούν μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Οι συγκεκριμένες κουρδικές μονάδες όχι μόνο δεν έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά αποτέλεσαν αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αποδείχθηκαν έτσι οι πιο αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Με αυτό το δεδομένο, ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν υποστήριξε ότι οι τουρκικές αιτιάσεις εναντίον της Σουηδίας και της Φινλανδίας αποτελούν εμμέσως πλην σαφώς μομφή εναντίον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αγώνας με τον χρόνο για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του τουρκικού βέτο

Κατά την κατάθεση της στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα καρποφορήσουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το θέμα θα επιλυθεί με θετικό τρόπο. Υπάρχει βαθιά και ευρεία υποστήριξη σε όλη τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα μια θετική επίλυση» είπε.

Στη συγκεκριμένη τοποθέτηση απάντησε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος πίεσε την υφυπουργό να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ρωτώντας αν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι θα εξασφαλιστεί ομοφωνία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Η Κάρεν Ντόνφριντ περιορίστηκε να απαντήσει «θα σας πω ότι σίγουρα πιέζουμε για αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr