Σε πραγματικό «champion» της Ελλάδας αναδεικνύεται ο Γερουσιάστης του Νιου Τζέρσι, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος, όχι μόνο έδωσε την έγκρισή του για την πώληση F-35 στη χώρα μας, αλλά άσκησε και δριμύτατη κριτική στην προκλητική και απειλητική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Σε παρέμβασή του στη διάρκεια του «Delphi Economic Forum» στην Ουάσιγκτον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής υπογράμμισε ότι η στενή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO αποτελεί μια ασπίδα που προσφέρει αποτρεπτική ισχύ στην Ελλάδα, κάνοντας, παράλληλα, αναλυτική αναφορά σε όλα τα βήματα των τελευταίων ετών που έχουν αναβαθμίσει ουσιαστικά την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και λειτουργούν προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ και αντιπαραβάλλοντάς τα με την προκλητική και όχι και τόσο συμμαχική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία πλέον προβληματίζει σοβαρά την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, ιδίως, δε, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την «ουδέτερη» στάση της Άγκυρας.

Έντονη κριτική στην Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μενέντεζ εξαπέλυσε μύδρους κατά της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας, διερωτώμενος, μάλιστα, αν αυτή εμπεριέχει έστω και ψήγμα εξυπνάδας: «Ένα από τα πράγματα που πρέπει να σκεφτούν οι γείτονες της Ελλάδας που μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί, είναι αυτό που μερικοί αναρωτιούνται, αν είναι ορθό για την Ελλάδα να έχει δηλαδή αυτή τη σχέση με τους συμμάχους της στο NATO και τις ΗΠΑ. Λοιπόν, περιμένετε ένα λεπτό, θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει αμερικανική παρουσία στον κόλπο της Σούδας; Θέλετε να χτυπήσετε μια χώρα που έχει τέτοια αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη; Πιστεύετε πραγματικά ότι είναι έξυπνο;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νέο όχι για τα F-16

Ο Γερουσιαστής εκτίμησε ότι «δεν νομίζω ότι είναι έξυπνο να κάνει κάποιος κάτι από αυτά, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος. Η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα για να προκαλέσει την Τουρκία. Οπότε (σ.σ. τα κίνητρα) είναι σίγουρα ανταγωνιστικά. Αλλά (σ.σ. αυτή η αμυντική συνεργασία) δίνει μια άλλη διάσταση στο να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βρεθεί σε μια ενισχυμένη αμυντική θέση μέσα από τη συμμαχία με τις ΗΠΑ». Στο ίδιο πλαίσιο, δε, επανέλαβε το «όχι» του στην πώληση F-16 στην Τουρκία, λέγοντας ότι «όταν με μια χώρα έχουμε κοινές αξίες και υπάρχει επίσης ένα στρατηγικό συμφέρον, δεν έχω πρόβλημα να δώσω το πράσινο φως ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων που έχει δικαιοδοσία επί του θέματος. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπογράψω υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλά όταν μια χώρα κάνει ακριβώς τα αντίθετα, τότε ναι, έχω πρόβλημα να συμφωνήσω σε μια τέτοιου είδους πώληση».

Ευήκοον ους

Πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Μενέντεζ συνεχίζει να απολαμβάνει «ευήκοον ους» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρότι η κυβέρνησή του έχει ταχθεί υπέρ της πώλησης των 40 νέων F-16 και των 80 κιτ αναβάθμισης παλαιοτέρων μαχητικών στην Τουρκία. Άλλωστε, ο Γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσι δεν έχει κρύψει ποτέ ότι, ενώ θεωρεί την Ελλάδα έναν αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, δεν πιστεύει το ίδιο και για την Τουρκία, στην οποία αποδίδει αντισυμμαχική συμπεριφορά και αποσταθεροποιητικό ρόλο στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείο, θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν και μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr