κωδικοί 2 και 6

Νέους περιορισμούς στην κινητικότητα, αντί ενός καθολικού, πανελλαδικού lockdown, επιλέγει τελικά η κυβέρνηση μπροστά στην έκρηξη της πανδημίας – περιορισμούς, που αφορούν κυρίως αυστηρότερο πλαίσιο στις μετακινήσεις με την χρήση των κωδικών 2 και 6.

Η βασική αλλαγή προβλέπει ότι οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 για άθληση θα γίνονται μόνον με τα πόδια ή ποδήλατο και δεν θα επιτρέπεται η χρήση αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση της επιτροπής επιδημιολογων και όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από αύριο στις 6 το πρωί και έως τις 16 Μαρτίου θα ισχύουν οι εξής αλλαγές:

  • Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.

    Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

  • Στη μετακίνηση 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και την Θεσσαλονίκη τα Σαββατοκύριακα θα ισχύει πλέον από τις 7 το απόγευμα και όχι από τις 6 που ίσχυε έως σήμερα.

Ποιες μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο κόκκινο.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο “βαθύ κόκκινο”, αναστέλλεται η τέλεση γάμων και βαπτίσεων. Οι κηδείες θα επιτρέπονται μόνο με παρουσία εννέα ατόμων.

Νωρίτερα σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.702 νέα κρούσματα, 40 θανάτους από τις επιπλοκές της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο και 431 διασωληνωμένους ασθενείς.

Πηγή: economico.gr