Φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που διεκδικεί αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τη δράση των ναζί στη χώρα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ζητά 1,2 τρισ. ευρώ

Αντιθέτως, προκαλώντας νέους διπλωματικούς «πονοκεφάλους» στο Βερολίνο, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ζμπίγκνιου Ράου ξεκαθάρισε ότι θα αναφερθεί στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ την Τρίτη στη Βαρσοβία. «Ο υπουργός Ράου θα εγείρει όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν τις πολωνογερμανικές σχέσεις και αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά», επεσήμανε ο Λούκας Γιασίνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις.

Νωρίτερα, ο Ράου είχε δηλώσει ότι υπέγραψε διπλωματική νότα προς τη Γερμανία σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων για την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, επισημοποιώντας το σχετικό αίτημα της Πολωνίας. Η κίνηση αυτή έγινε αφού το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) εκτίμησε σε 6,2 τρισεκ. ζλότι (περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ) τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει το Βερολίνο στη Βαρσοβία.

Γερμανία: Έχουν διευθετηθεί τα πάντα

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Πολωνίας, (όπως έχει κάνει και έναντι των ελληνικών αιτημάτων) έχει απαντήσει ότι έχουν διευθετηθεί όλες οι οικονομικές αποζημιώσεις που συνδέονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, περιλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων, σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε μετά την εξέγερση του 1944, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περίπου 200.000 άμαχοι.

Το 1953 οι κομμουνιστές ηγέτες της Πολωνίας εγκατέλειψαν κάθε αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης. Τώρα το PiS ισχυρίζεται ότι αυτή η συμφωνία είναι άκυρη διότι η Πολωνία δεν κατάφερε να διαπραγματευθεί μια δίκαιη αποζημίωση και έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα για την παροχή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία από το 2015 οπότε και ανήλθε στην εξουσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr