αναπτυξιακός νόμος

Ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον επένδυσης από πλευράς επιχορηγήσεων, ευελιξίας, χρόνου έγκρισης και αξιολογήσεων προσφέρει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που τις επόμενες ημέρες κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή. Ένας Νόμος που προάγει την ταχύτητα στη διαδικασία συνοψίζοντας σε ένα τα 7 βήματα που απαιτούνταν.

Με αφορμή τον επικείμενο Νόμο, η Eurobank έλαβε την πρωτοβουλία για μια διαδικτυακή συνέντευξη με ερωταπαντήσεις – με τη συμμετοχή 2.000 επιχειρήσεων πελατών της- στις οποίες απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Μέσα σε 60 ημέρες η αξιολόγηση και έγκριση της αίτησης

Ανεξαρτήτως μεγέθους (με εξαίρεση τις ατομικές επιχειρήσεις που αποκλείονται) η ελληνική επιχείρηση μπορεί να υποβάλλει το σχέδιό της στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου και μέσα σε 60 ημέρες -κάτι που αποτελεί εντυπωσιακή εξέλιξη στην ταχύτητα έγκρισης – να υπάρχει απάντηση.

Αν μάλιστα μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, περνάει αυτόματα σε ορκωτό ελεγκτή. Για την ιστορία… μέχρι πρότινος, η αναμονή της διαδικασίας ήταν 670 ημέρες μεσοσταθμικά από την υποβολή της αίτησης. Το διάστημα αυτό σήμερα έπεσε στις 100 ημέρες και με το νέο Νόμο, στόχος είναι οι 60 ημέρες.

Ένα άλλο στοιχείο του νέου Νόμου είναι ότι η υπαγωγή στο νέο Αναπτυξιακό είναι απόλυτα συμβατή με το Ταμείο Ανάκαμψης, υπό τον όρο ότι θα αφαιρεθεί το «κρυμμένο» κομμάτι της κρατικής ενίσχυσης που αφορά το κομμάτι του δανείου από το Ταμείο.

3 κύκλοι υπαγωγής αιτήσεων μέσα στο χρόνο

Η επένδυση μπορεί να ξεκινήσει από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης και μόνο τότε (διαφορετικά βγαίνει εκτός συστήματος). Η υποβολή της δράσης ή του επιχειρηματικού σχεδίου μπορεί να γίνει σε 3 κύκλους εντός ενός έτους και λέγοντας Δράση, αναφερόμαστε σε μία άλλη καινοτομία του Νόμου:

Μπορεί μια επιχείρηση να εκδηλώσει ενδιαφέρον και να υπαχθεί για μία μεμονωμένη θεματική Δράση χωρίς κατ ανάγκη να έχει αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο (όπως απαιτούσε ο παλαιός Νόμος). Για παράδειγμα, μπορεί να ενδιαφέρεται μόνο για κατάρτιση, ή μόνο για εξοικονόμηση ενέργειας, ή μόνο για πράσινη μετάβαση.

Ποιες επιχειρήσεις υπάγονται

Στο νέο Αναπτυξιακό, δεν μπορούν να υπαχθούν όπως προαναφέρθηκε οι ατομικές επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα, μπορούν όλες , οι πολύ μικρές, οι μικρές , οι μεσαίες και κάποιες μεγάλες, ανάλογα με τα εξής κριτήρια που τίθενται:

  • ως πολύ μικρή επιχείρηση νοείται αυτή που έχει λιγότερους από 10 εργαζομένους και τζίρο μικρότερο από 2 εκατ. ευρώ
  • ως μικρή επιχείρηση νοείται αυτή που έχει περισσότερους από 10 εργαζομένους και τζίρο μεγαλύτερο των 2 εκατ. ευρώ
  • ως μεσαία επιχείρηση νοείται αυτή που έχει περισσότερους από 50 εργαζομένους και τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ
  • ως μεγάλη επιχείρηση νοείται αυτή που έχει περισσότερους από 250 εργαζομένους και τζίρο μεγαλύτερο από 50 εκατ. ευρώ- που στην Ελλάδα είναι πολύ λίγες

Αυξημένες επιχορηγήσεις ανάλογα με τον Περιφερειακό Χάρτη

Μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους του νέου Αναπτυξιακού είναι βεβαίως οι αυξημένες επιχορηγήσεις που φθάνουν το 80% της πρόβλεψης κάθε Περιφέρειας, ανάλογα με τον Περιφερειακό Χάρτη. Λειτουργεί πολλαπλασιαστικά ανάλογα με την κάθε Περιφέρεια και κατά μέσο όρο είναι αυξημένο έναντι του παλαιού νόμου κατά 20%.

Για παράδειγμα, μια Περιφέρεια που έπαιρνε επιχορήγηση με βάση τον παλαιό Νόμο 30% για μεγάλες επιχειρήσεις, σήμερα μπορεί να πάρει 50% ή αντίστοιχα, για μεσαίες επιχειρήσεις αν έπαιρνε επιχορηγήσεις 40% με το νέο καθεστώς θα πάρει 60% και για τις μικρές 70% από 50%.

Ανάλογα με το Χάρτη και την Περιφέρεια, μπορεί να λάβει αυξημένη επιχορήγηση με πολλαπλασιαστή το 8 (από το 80% του νέου συντελεστή). Με απλό υπολογισμό, αν μία επιχείρηση εντάσσεται σε περιοχή στον Χάρτη Περιφερειών που έχει συντελεστή 70%, τότε η επιχείρηση θα μπορεί να πάρει επιχορήγηση 56%.

Οι περιπτώσεις του 100%

Σε δύο θεματικές ενότητες – το Νέο Επιχειρείν και την Απολιγνιτοποίηση – προβλέπεται επιχορήγηση σε ποσοστό 100% του Χάρτη. Αυτό σημαίνει ότι στις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις, η επιχορήγηση κάτω από συνθήκες και φυσικά ανά Περιφέρεια μπορεί να φτάσει το 100%. Περιοχές όπως Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη, Γρεβενά, Καστοριά, Γορτυνία, Τρίπολη…

Όμιλοι επιχειρήσεων

Για τους ομίλους επιχειρήσεων ισχύουν τα εξής: Αν η δραστηριότητα μιας μικρής επιχείρησης δεν σχετίζεται με τη βασική δραστηριότητα του Ομίλου, τότε η μικρή δικαιούται επιχορήγησης. Αν όμως σχετίζεται, η επιχορήγηση ενσωματώνεται. Πχ μία επιχείρηση μικροηλεκτρονικής που θέλει να μπει στην αγροδιατροφή, μπορεί να πάρει επιχορήγηση, διότι ο κλάδος δραστηριοποίησης δεν σχετίζεται .

Ελάχιστα ποσά επενδύσεων

Τα ελάχιστα απαιτούμενα ποσά επενδύσεων είναι για τις πολύ μικρές μίνιμουμ 150.000 ευρώ επένδυση, για τις μικρές, 250.000 ευρώ, για τις μεσαίες 500.000 ευρώ και για τις μεγάλες, 1 εκατ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε μπορούν οι επενδύσεις αυτές να συνδυασθούν με το Ταμείο Ανάκαμψης και επίσης, μπορεί η ιδιωτική συμμετοχή στο κομμάτι της επένδυσης να γίνει και με τραπεζικό δανεισμό (αρκεί να μην εμπεριέχει φανερή ή «κρυμμένη» κρατική επιχορήγηση).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr