Μετά τις παρεμβάσεις του για το ζήτημα της Ταϊβάν και για το ουκρανικό, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και «πατέρας της γεωπολιτικής» προχώρησε σε νέο σχόλιο το οποίο αφορά αυτή τη φορά στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, ο «πολύς» Χένρι Κίσινγκερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, αναφέρθηκε στη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Γερμανία να ορίσει τον νέο της ρόλο στην Ευρώπη, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η προσπάθεια της Γερμανίας «να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη» τον οποίο «θα βασίσει στο ότι θα είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά ευρωπαϊκή δύναμη δεν είναι εύκολο καθήκον, με δεδομένη την ιστορία» της, εξήγησε ο 99χρονος Κίσινγκερ.

Το «καθήκον» του Βερολίνου

Πρόσθεσε πως βλέπει «με συμπάθεια για το καθήκον που επωμίστηκε» τη γερμανική κυβέρνηση, αν και «δεν έχει μπορέσει να αφιερωθεί σ’ αυτό με πλήρες πρόγραμμα». Ο βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως ο νέος ρόλος του Βερολίνου είναι θεαματικά «διαφορετικός» από αυτόν «της προηγούμενης περιόδου». «Η Γερμανία θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της νέας Ευρώπης, η οποία αναφύεται τώρα…», ιδίως ως προς «την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, που θα χρειαστεί βοήθεια τύπου σχεδίου Μάρσαλ», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον βετεράνο 99χρονο πολιτικό, η Γερμανία αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί για την ασφάλεια της Ευρώπης σε περίπτωση εκδήλωσης περαιτέρω επιθετικότητας από τη Ρωσία. Γόνος οικογένειας γερμανοεβραίων, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία το 1938, ο Χένρι Κίσινγκρερ μετατράπηκε σε διαμορφωτή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τα χρόνια του 1960 ως και τα χρόνια του 1970, όταν διετέλεσε αρχικά σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας και κατόπιν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Περί Ουκρανίας και Ταϊβάν

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Κίσινγκερ υποστήριξε ότι για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Κίεβο ενδεχομένως θα πρέπει να αποδεχθεί να παραδώσει εδάφη της χώρας στη Ρωσία, λέγοντας ότι «ιδανικά, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante. Η συνέχιση του πολέμου πέρα ​​από αυτό το σημείο δεν θα αφορά την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας».

Επίσης, αναφερόμενος στο ζήτημα της Ταϊβάν, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν μέσω τεχνασμάτων ή μέσω μιας σταδιακής διαδικασίας να καταλήξουν σε μια “λύση με δύο Κίνες”, αλλά ότι η Κίνα θα πρέπει να συνεχίσει να εξασκεί την υπομονή που έχει δείξει ως τώρα», είπε ο Κίσινγκερ, προσθέτοντας ότι «μια άμεση αντιπαράθεση (σ.σ. ΗΠΑ και Κίνας) για την Ταϊβάν θα πρέπει να αποφευχθεί. Η Ταϊβάν δεν μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr