Μνημόνιο αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (HAE), λίγο καιρό μετά το αντίστοιχο σύμφωνο που υπέγραψε η Ελλάδα με τα ΗΑΕ.

Το πρώτο μνημόνιο

Το μνημόνιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων, προωθώντας την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΑΕ.

Πρόκειται για το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας που έχει υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ και αντανακλά τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Κοινές δράσεις και ασκήσεις

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει ο καταρτισμός προγράμματος διμερούς αμυντικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει κοινές δράσεις, ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για κατ’ ιδίαν συνάντηση όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με την πανδημία του κορονοϊού.

Ορόσημο η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε ότι επιθυμία και φιλοδοξία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η καθιέρωση μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε, επίσης, ότι η πρόσφατη μεγάλης κλίμακας κοινή άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δυνάμεων από Αίγυπτο, Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία και ΗΑΕ αποτελεί απτή απόδειξη για τις μελλοντικές προοπτικές της συνεργασίας που τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή του μνημονίου.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το μνημόνιο ως την αφετηρία για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, διαρκούς, ισχυρής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ των αντίστοιχων υπουργείων και ενόπλων δυνάμεων.

Ανησυχία στην Τουρκία

Οι εξελίξεις αυτές, μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν στην Τουρκία, καθώς πέραν του ότι συσφίγγονται σχέσεις χωρών με τις οποίες η Άγκυρα έχει ανταγωνισμό, καθίσταται ακόμα πιο σαφής η επιρροή των ΗΑΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε συνδυασμό με το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα μεταξύ ΗΠΑ και ΗΑΕ, που περιλαμβάνει και τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35, στην Άγκυρα επικρατεί μεγάλη ανησυχία, καθώς αισθάνεται πλέον περικυκλωμένη.

Πηγή: economico.gr