Την ώρα που η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε θύελλα, λόγω των αποφάσεων του Ερντογάν και οι αναλυτές δείχνουν μάλλον απαισιόδοξοι για το μέλλον, ένα νέα «αγκάθι» απειλεί τον Τούρκο πρόεδρο.

Πρόκειται για τα «χαμένα» 128 δισ. δολάρια που η Τουρκία «έκαψε» στην προσπάθειά της να στηρίξει τη λίρα, όταν το τουρκικό νόμισμα κατέρρεε το 2020, όσο ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράκ Αλμπαϊράκ ήταν υπουργός Οικονομικών της χώρας και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν προχωρούσε στην αύξηση των επιτοκίων ώστε να στείλει στις αγορές μήνυμα «ορθόδοξης» νομισματικής πολιτικής.

Ο Ερντογάν στις 7 Νοεμβρίου του 2020 τοποθέτησε τον Νατσί Αγκμπάλ επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος και προχώρησε ταχύτατα σε αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που σταθεροποίησε και εν συνέχεία ενίσχυσε την λίρα. Επίσης στις 9 Νοεμβρίου έκανε δεκτή την παραίτηση Αλμπαϊράκ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα στις αγορές.

Ωστόσο, το κακό είχε ήδη γίνει: σύμφωνα με πληροφορίες τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας σε συνάλλαγμα έχουν πέσει μόλις στα 43 δισ. δολάρια, ενώ κάποιες πηγές αναφέρουν ότι η ξαφνική απόλυση Αγκμπάλ από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας είχε να κάνει και με το γεγονός ότι ήθελε να διεξάγει έρευνα για ποσό που δαπανήθηκε για τη στήριξη της λίρας.

Η καμπάνια της αντιπολίτευσης

Μπορεί πλέον ο Αγκμπάλ να είναι παρελθόν, ωστόσο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας (CHP), δηλαδή το κεμαλικό κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε λογοδοσία για την πολιτική που ακολουθήθηκε, κάνοντας μια πολύ επιθετική καμπάνια σε όλη τη χώρα για τα «χαμένα» 128 δισ. και τονίζοντας ότι είναι συνταγματικό δικαίωμά της να μάθει τι έγινε.

Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «ζητάμε να μάθουμε για τα χρήματα των φτωχών, των ενδεών και των ορφανών», ενώ το κόμμα καταγγέλλει ότι η αστυνομία κατεβάζει τα πανώ και τις αφίσες του CHP για την υπόθεση και δεκάδες βουλευτές και μέλη άλλαξαν το προφίλ τους στα social media στον αριθμό «128».

Κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια

Εξέχων δημοσιογράφος στην Τουρκία έγραψε ότι ο προϋπολογισμός της NASA για το 2020 ήταν 22,6 δισ. και ότι ο Ερντογάν με τα 128 δισ. θα μπορούσε να είχε στείλει άνθρωπο στον Άρη, ενώ βουλευτές του CHP υπογραμμίζουν ότι η όλη υπόθεση μυρίζει κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια και αυταρχισμό του Ερντογάν, ο οποίος μοιάζει να λαμβάνει ανεξέλεγκτος κάθε είδους αποφάσεων.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs τον περασμένο Νοέμβριο υποστήριξε ότι η Τουρκία «έκαψε» 100 δισ. δολάρια για να στηρίξει τη λίρα κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, ενώ ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι τα αποθεματικά χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη κατά της πανδημίας του κοροναϊού, χωρίς, ωστόσο να δίνει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

Πηγή: economico.gr