ενεργειακής κρίσης

Στο τελευταίο προσχέδιο κανονισμού που έχει δημοσιοποιήσει η Κομισιόν ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων που θα γίνουν πριν το έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή, περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρία σημαντικά μέτρα :

  • H υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,
  • Πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και
  • Έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου, περιλαμβάνονται .

Μείωση από όλους τους καταναλωτές 

Πιο συγκεκριμένα ο κανονισμός αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από όλους τους καταναλωτές ακόμη και εκείνους που δεν έχουν έξυπνους μετρητές.

Με βάση το τυπικό προφίλ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ωρών αιχμής, ένας δεσμευτικός στόχος μείωσης 5% κατά τις ώρες αιχμής θα διασφάλιζε ότι τα κράτη μέλη απευθύνονται πιο συγκεκριμένα σε καταναλωτές που μπορούν να προσφέρουν ευελιξία μέσω προσφορών μείωσης της ζήτησης σε ωριαία βάση.

Ως εκ τούτου, μια μείωση της ενεργητικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5 % κατά τις επιλεγμένες ώρες θα πρέπει να συμβάλει σε μειωμένη κατανάλωση καυσίμου αερίου και σε ομαλότερη κατανομή της ζήτησης μεταξύ των ωρών, επηρεάζοντας τις ωριαίες τιμές της αγοράς.

Άμεση θέσπιση μέτρων από τα κράτη – μέλη 

Για το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών ο κανονισμός αναφέρει ότι δεδομένης της έκτακτης και ξαφνικής αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του επικείμενου κινδύνου περαιτέρω αυξήσεων, είναι απαραίτητο τα κράτη μέλη να θεσπίσουν αμέσως τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη μείωσης της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γρήγορες μειώσεις των τιμών και να ελαχιστοποιηθεί η χρήση ορυκτά καύσιμα.

Ο κανονισμός αναφέρει τους συγκεκριμένους όρους για τη θέσπιση πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή και υπογραμμίζει ότι το επίπεδο στο οποίο καθορίζεται το ανώτατο όριο των εσόδων δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των παραγωγών στους οποίους εφαρμόζεται, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να ανακτούν το επενδυτικό και λειτουργικό τους κόστος και θα πρέπει να διατηρεί και να παρέχει κίνητρα για μελλοντικές επενδύσεις στην ικανότητα που απαιτείται για απελευθερωμένο και αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό ένα πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα αποτελεί επίπεδο πολύ υψηλότερο από τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς.

Η εισφορά αλληλεγγύης 

Τέλος για την έκτακτη φορολόγηση με συντελεστή τουλάχιστον 33% των εταιρειών πετρελαίου τονίζεται ότι η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να λειτουργεί ως αναδιανεμητικό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που απέκτησαν πλεονάζοντα κέρδη ως αποτέλεσμα των απροσδόκητων συνθηκών, συμβάλλουν αναλογικά στη βελτίωση της ενεργειακής κρίσης στην εσωτερική αγορά.

Στην εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να υπόκεινται μόνο τα κέρδη το 2022 που υπερβαίνουν κατά 20 % τον μέσο όρο των κερδών στις τελευταίες τέσσερις φορολογικές χρήσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.

Η συνεισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να χρησιμοποιείται για i) μέτρα οικονομικής στήριξης ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας· ii) μέτρα οικονομικής στήριξης για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. iii) μέτρα οικονομικής στήριξης για τη στήριξη επιχειρήσεων σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας. iv) μέτρα οικονομικής στήριξης για την ανάπτυξη της ενεργειακής αυτονομίας της Ένωσης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν μέρος των εσόδων από την προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στην κοινή χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr