Ζήτημα χρόνου η αποχώρηση των 6+6 με τον Αλέξη Χαρίτση αρχηγό του νέου φορέα, στον οποίο θα συμμετέχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κυρία Πέρκα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και οι επτά γνωστοί βουλευτές που έχουν υπογράψει το αρχικό κείμενο των «6+6» (δείτε σχετικό Video από τις Ειδήσεις της ΕΡΤ).

Ο νέος φορέας φιλοδοξεί, όπως υποστηρίζουν, να ενσωματώσει “δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο”. Δεν θα κινείται δηλαδή μόνο στα αριστερά, αλλά θα φτάνει ως και το προοδευτικό κέντρο. Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό η συζήτηση για τη δημιουργία νέου κόμματος εξελίσσεται, με τον Ε.Τσακαλώτο να υπογραμμίζει στο ethnos.gr ότι υπάρχει ο χώρος για έναν φορέα που να παράγει πολιτική, χωρίς να αποκλείει τη συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ.

  • Η επιλογή του κ. Χαρίτση προκρίθηκε τόσο για να διευκολυνθεί το νέο σχήμα, που περιλαμβάνει τους δύο ανταγωνιστές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και γιατί η Κυρία Αχτσιόγλου αισθάνεται πολύ πιεσμένη από τις εξελίξεις, “που την ξεπερνούν”, (αλλα και από τη διαρκή “κραυγαλέα οικογενειακη καθοδήγηση” του κ. Τζανακόπουλου, σύμφωνα με όσα λένε όσοι γνωρίζουν το εκρηκτικό ταπεραμέντο του συντρόφου της).

Κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών Ομπρέλας και 6+6

Για σήμερα, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών Ομπρέλας και 6+6 με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις εν αναμονή κρίσιμες εξελίξεις

Με την αντίστροφη μέτρηση να πλησιάζει στο τέλος της και εν αναμονή ανακοινώσεων που θα κρίνουν το δομικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης το συντονιστικό των 6+6 για τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών πριν την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από την Κουμουνδούρου και την ανακοίνωση της δημιουργίας ενός νέου κεφαλαίου στον χώρο της Αριστεράς.

Αυτό που μένει να φανεί είναι η έξοδος τους θα συνοδευτεί από κάποιο κείμενο, στα βήματα της Ομπρέλας, καθώς και αν το κείμενο θα συμπεριλαμβάνει και τις  ανεξαρτητοποιήσεις των βουλευτών ή αυτές θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο.

Νέα πρόσωπα στο ΣΥΡΙΖΑ από Κασσελάκη

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης από τη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε την εμφάνιση νέων προσώπων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, όπως είπε,  θα εμπνεύσει, επανέλαβε ότι δεν έφυγε η «Ομπρέλα» αλλά μερικά στελέχη της, ενώ για την επικείμενη αποχώρηση των 6+6, σχολίασε ότι όσο δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση ή απόφαση από μέρους τους, προς το παρόν θεωρεί ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη φορά αυτή ήταν λιγότερο επιθετικός και περισσότεροδιπλωματικός από τη Δευτέρα, όταν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» , είχε δηλώσει ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα, είπε. Ούτε εγώ έχω δικαίωμα να παίζω με την αγωνία και την υπομονή του ΣΥΡΙΖΑ».

Φάμελλος: “Πρέπει η συζήτηση αυτή πολύ γρήγορα να τελειώσει”

Για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα τοποθετήθηκε στο ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος:

«Κανείς δε λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περνάει μία πολύ κρίσιμη φάση. Κρίσιμες και δύσκολες ήταν οι δύο ήττες στις εθνικές εκλογές, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και το αρνητικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην υποχρέωση που έχουμε απέναντι στην κοινωνία γιατί, αν καθυστερήσουμε, η κοινωνία θα ψάξει να βρει αλλού λύσεις. Πρέπει λοιπόν η συζήτηση αυτή πολύ γρήγορα να τελειώσει. Είναι δεδομένο ότι πολλές φορές χρησιμοποιούνται ακραίες, ακόμη και τοξικές εκφράσεις, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσωπικές επιθέσεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε.

Πρέπει να κάνουμε μία πολύ σοβαρή -πολιτική όμως- συζήτηση μέχρι το Συνέδριο. Μόνο έτσι και εκεί θα φανούν όποιες πολιτικές διαφωνίες, που είναι λογικό να υπάρχουν και υπάρχουν παντού. Με ενοχλεί όταν η συζήτηση γίνεται με προσωπικούς και όχι πολιτικούς όρους και εκτός οργάνων. Όσο αυτή η συζήτηση συνεχίζεται, κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι σα σαράκι για το κόμμα μας και πρέπει να σταματήσει γρήγορα. Η συζήτηση αυτή βλάπτει τελικά τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Το μείζον ζήτημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την εκλογή Προέδρου, να ξεκαθαρίσει τι κόμμα είναι, την πολιτική του ταυτότητα και ποιο είναι το πολιτικό του σχέδιο που προτείνει προς την κοινωνία».

  • «Χώρος στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε για όλους και για όσους ήδη έχουν αποχωρήσει, δηλαδή ένα τμήμα της “Ομπρέλας” που αποχώρησε, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος, χώρος υπάρχει και για τους συντρόφους που είναι τώρα, αρκεί βέβαια να πάμε σε μια συντεταγμένη πορεία από εδώ και πέρα», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.

Πηγή: economico.gr