Στα ύψη τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος καθώς το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του αναφέρει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατήσουν σε ολόκληρη την χώρα.
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος του MEGA σημειώνει: «Οι καύσωνες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαρακτηρίζονται κυρίως από 3 πράγματα, από τη διάρκεια τους (δηλαδή πόσο θα διαρκούν όταν εμφανίζονται), από τη συχνότητα τους (δηλαδή κάθε πόσο εμφανίζονται) αλλά και από την ένταση τους (δηλαδή πόσο φτάνει η μέγιστη θερμοκρασία)».
Και συνεχίζει ο κ. Καλλιάνος: «Η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο αλλά συνθήκες καύσωνα θα βιώσουμε από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου. Ο καύσωνας που θα έρθει επομένως, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων».
Πώς θα διαμορφωθεί ο θερμοκρασιακός χάρτης
Την ερχόμενη Παρασκευή 19/8 και το Σάββατο 20/8, που πιθανότατα θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες, οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει στους 40-41°C και τοπικά ακόμη και στους 42°C.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από τον προσεχή καύσωνα (αναφέρθηκαν παραπάνω οι μέγιστες τιμές), θα είναι οι ακόλουθες:
- Ήπειρος
- Θεσσαλία
- Στερεά Ελλάδα (και η Αττική)
- Κεντρική Εύβοια
- Πελοπόννησος
- Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Οι θερμοκρασίες στην Αττική
Οι θερμοκρασίες στην Αττική θα διαμορφωθούν ως εξής:
– Τρίτη 16 Αυγούστου : 35°C
– Τετάρτη 17 Αυγούστου : 36-37°C
– Πέμπτη 18 Αυγούστου : 38-39°C
– Παρασκευή 19 Αυγούστου : 40-41°C
– Σάββατο 20 Αυγούστου : 40-41°C
– Κυριακή 21 Αυγούστου : Υποχώρηση του υδραργύρου κατά 3-4°C
Μαζί με τη ζέστη θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική, πρώτα την Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα τμήματα.
Η σκόνη αυτή θα είναι μέτριας συγκέντρωσης και όχι ανησυχητική. Όμως, σίγουρα, κατά τόπους, θα προκαλέσει μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.


Πηγή: economico.gr