Γενικότερο κλίμα διπλωματικής και λομπίστικης υποχώρησης για την Τουρκία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, καθώς διάφοροι τομείς στους οποίους η Άγκυρα κατόρθωνε να έχει ισχυρό λόγο και να «περνάει το δικό της» πλέον δέχονται σφοδρές πιέσεις από διάφορες πλευρές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση μιας ισχυρής δισκογραφικής εταιρείας να αλλάξει το όνομά της καθώς προκαλούσε αρνητικούς συνειρμούς σχετικά με την γενοκτονία των Αρμενίων, μια από τις χειρότερες εθνοκαθάρσεις του 20ου αιώνα, την οποία, ωστόσο, η Άγκυρα αρνείται να αποδεχθεί και πάντα ασκεί πιέσεις όταν γίνεται προσπάθεια αναγνώρισής της.

Η δισκογραφική εταιρεία Young Turks, λοιπόν, ανακοίνωσε την αλλαγή της ονομασίας της  σε Young, προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε συνδέσεις με την γενοκτονία των Αρμενίων. Αν και η εταιρεία είχε πάρει το όνομά της από τραγούδι του Rod Stewart, οι ιδρυτές της, μετά από ενημέρωση και συζητήσεις, αποφάσισαν ότι το όνομα έπρεπε να αλλάξει.

O ιδρυτής της εταιρείας Caius Pawson, είπε ότι «μέσα από συζητήσεις και μηνύματα γύρω από το θέμα έγινε προφανές ότι το όνομα της εταιρείας προκαλεί οδύνη και σύγχυση σε πολύ κόσμο. Αγαπούσαμε το όνομα και όλα όσα σήμαινε για εμάς, ωστόσο καταλαβαίναμε ότι θα έπρεπε να είχαμε ακούσει άλλες φωνές και να είχαμε δράσει πιο γρήγορα».

Η φράση «Young Turks» («Jön Türkler») αναφέρεται σε πολιτικό κίνημα που εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και μέλη του συμμετείχαν ενεργά στην γενοκτονία περίπου ενός εκατομμυρίου Αρμενίων στο διάστημα από 1915 ως 1917.

Σήμερα, 30 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα-, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Πάπας Φραγκίσκος έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, η οποία κάνει το παν για να αποτρέψει την αποκάλυψη μιας από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της.

Photo: Wikipedia

Πηγή: economico.gr