Μια από τις μεγάλες «παρενέργειες» της επέλασης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και της κατάληψης της χώρας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είναι ότι πλέον οι αντάρτες έχουν στα χέρια τους αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία η Ουάσινγκτον είχε δώσει στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Κανταχάρ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν την εμφάνισή τους βίντεο και φωτογραφίες με αντάρτες να υπερηφανεύονται ότι πλέον διαθέτου αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk και ρωσικά Mi-17. Στην συνέχεια, μετά την κατάληψη του αεροδρομίου στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, έκαναν την εμφάνισή τους και φωτογραφίες Ταλιμπάν δίπλα σε μαχητικό A-29 και μεταγωγικό ελικόπτερο MD-530.

Σιγή ιχθύος

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πολεμική αεροπορία του Αφγανιστάν διέθετε 211 αεροσκάφη, εκ των οποίων στα τέλη Ιουνίου σε κατάσταση πτητικής ετοιμότητας ήταν 167 αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ως τώρα δεν είναι γνωστό πόσα από αυτά έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, πόσα είναι εκτός χρήσης και πόσα διέφυγαν, μαζί με τους πιλότους τους σε γειτονικές χώρες μετά την πτώση της Καμπούλ

Για την ώρα το Πεντάγωνο τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με τα αεροσκάφη, αλλά και άλλα αμερικανικά οπλικά συστήματα που πέρασαν στα χέρια των Ταλιμπάν, ωστόσο, ανεξάρτητοι αναλυτές σημειώνουν ότι και μόνο του το γεγονός αυτό είναι άκρως ανησυχητικό και δείχνει τόσο την έλλειψη σχεδίου κατά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, όσο και τον αιφνιδιασμό τους από την προέλαση των Ταλιμπάν.

Παλιά τεχνολογία

Μάλιστα, κάποιοι προτείνουν οι ΗΠΑ, αφού διασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συνεργατών από τη χώρα, να προχωρήσουν σε καταστροφή του υλικού αυτού, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, δίνοντάς τους ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα, καθώς πολλά από τα αεροσκάφη είναι ειδικά σχεδιασμένα για δράση στη χώρα, όπως τα A-29 Super Tucano που έπεσαν στα χέρια των ανταρτών.

Το συγκεκριμένο ελικοφόρο μαχητικό μπορεί να πιλοταριστεί ακόμα και από άτομα με σχετικά χαμηλή εμπειρία, όπερ σημαίνει ότι ακόμα και κάποιοι Ταλιμπάν μπορούν να το αξιοποιήσουν, αν και το αεροπλάνο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τα σύγχρονα μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς που διαθέτουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ούτε να αποτελέσει απειλή για αυτά.

Πιλότοι και συντήρηση

Ταυτόχρονα, αναλυτές εκτιμούν ότι κανένα από τα αεροσκάφη που έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν δεν διαθέτει ευαίσθητες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν την Κίνα ή τη Ρωσία και να αποτελέσουν πρόβλημα για την στρατιωτική ασφάλεια των ΗΠΑ. Παράλληλα, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ταλιμπάν, ακόμα κι αν σηκώσουν στον αέρα κάποιο ελικόπτερο, θα είναι πιο επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους παρά για τον οιοδήποτε αντίπαλο, καθώς δεν είναι εκπαιδευμένοι πιλότοι.

Και φυσικά ούτε λόγος για το ζήτημα της συντήρησης, επιδιόρθωσης και ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη αυτά, αν και ενδέχεται να στρατολογήσουν πιλότους από την αφγανική αεροπορία και ξένες δυνάμεις να τους δώσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να συντηρούν και να επιδιορθώνουν όποια αεροσκάφη έχουν πρόβλημα. Ωστόσο, προς το παρόν, το πρόβλημα αφορά περισσότερο τους Ταλιμπάν, παρά τους Αμερικανούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr