Τα προσωπικά στοιχεία περισσότερων από 500 εκατ. χρηστών του Facebook διέρρευσαν στο διαδίκτυο το Σάββατο, όπως μετέδωσε το Business Insider.

Τα διερρεύσαντα στοιχεία, αφορούν δεδομένα όπως τηλεφωνικοί αριθμοί, ονόματα, τοποθεσίες, ημερομηνίες γενεθλίων, βιογραφικά και σε κάποιες περιπτώσεις διευθύνσεις e-mail. Μάλιστα τα εν λόγω δεδομένα «είναι προσβάσιμα ουσιαστικά δωρεάν», σύμφωνα με όσα απειλεί η πλευρά της κυβερνοεπίθεσης.

Την αποκάλυψη έκανε ο Alon Gal, επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία πληροφοριών περί κυβερνοεγκλήματος Hudson Rock. Εκπρόσωπος της Facebook ανέφερε ότι «τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι πολύ παλιά και σχετίζονται με συμβάν που είχε επιδιορωθεί τον Αύγουστο του 2019» «Εντοπίσαμε και λύσαμε το ζήτημα τον Αύγουστο του 2019», συμπλήρωσε, ενώ το Reuters επιχείρησε να έλθει σε επαφή με τον δράστη της κυβερνοεπίθεσης χωρίς να καταστεί δυνατό.

Και το τηλέφωνο του Ζάκερμπεργκ

Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα στα στοιχεία που υποκλάπησαν είναι και το τηλέφωνο και άλλα προσωπικά δεδομένα του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, όπως αποκάλυψε ο ερευνητής κυβερνο-ασφάλειας Dave Walker. Μάλιστα, σύμφωνα με την Daily Mail,οι συνεργάτες του Ζάκερμπεργκ, Chris Hughes και Dustin Moskovitz είναι κι αυτοί μέσα στη λίστα των θυμάτων της διαρροής. Τα δεδομένα αφορούν χρήστες σε 106 χωρών και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Facebook, η διαρροή έγινε εξαιτίας ενός κενού ασφαλείας που έχει κλείσει από το 2019.

Όσον αφορά στα καθ’ ημάς, εκτιμάται ότι έχουν διαρρεύσει τα στοιχεία 617.722 Ελλήνων χρηστών. Αν θέλετε να δείτε τα στοιχεία σας έχουν καταλήξει στα χέρια των hackers, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Have I Been Pwned, η οποία έχει ενημερωθεί και με το σχετικό leak που αποκαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο. Αν ναι, προχωρήστε άμεσα σε αλλαγή κωδικών και ενεργοποίηση της ασφάλειας δύο βημάτων.

Πηγή: economico.gr