Ανησυχία στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου προκάλεσε αποκαλυπτική έκθεση του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία όποιος υποτιμήσει την τεχνολογική εξέλιξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η έκθεση, η οποία ανέλυσε την συνολική προσέγγιση της ρωσικής κυβέρνησης προς την τεχνητή νοημοσύνη, διαπίστωσε ότι στο επίκεντρό της βρίσκεται η απειλή που η Μόσχα αισθάνεται από την Ουάσινγκτον, σε συνδυασμό με την επιχειρησιακή εμπειρία των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία και την Ουκρανία, σχετικά με το πώς θα μοιάζει το πεδίο της μάχης του μέλλοντος.
Αν και, σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφεται υστέρηση στον συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με τις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της χρηματοδότησης, που προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από το κράτος, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι θα είναι λάθος να υποτιμηθεί η τεχνολογική πρόοδος που έχει κάνει η Ρωσία στον τομέα της άμυνας.
Άλλες ένοπλες δυνάμεις από αυτές του 2009
Οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων που η Μόσχα άρχισε από το 2009 και συνεχίζει ως σήμερα, πλέον έχουν προοδεύσει πολύ και στο μέλλον θα κάνουν ευρύτερη χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας και θα διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία για να αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.
Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εργαλεία διαχείρισης πληροφορίας που θα επτρέπουν στους στρατιώτες να έχουν μέγιστη πρόσβαση σε δεδομένα που θα τους κρατούν ασφαλείς και θα τους δίνουν επιχειρησιακό πλεονέκτημα, αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να πετύχουν τους στόχους τους.
Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνιστά πλήρη αλλαγή στρατηγικής για τη Ρωσία, η οποία στο παρελθόν στηριζόταν στην κτηνώδη ισχύ των τανκς και του πυροβολικού της για να κυριαρχεί στα πεδία των μαχών. Αντιθέτως, πλέον επικεντρώνεται στην πληροφορία, στη διαχείρισή της και στην αξιοποίησή της, μαζί με τον ηλεκτρονικό πόλεμο και εργαλεία στο διάστημα.
Διασύνδεση της πληροφορίας
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι σήμερα η Ρωσία έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες βασισμένες σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσει τη στρατηγική της, να έχει έγκαιρες προειδοποιήσεις και αεράμυνα και να τις χρησιμοποιήσει στην εκπαίδευση και την τροφοδοσία, σε όλα τα επίπεδα του αμυντικού σχεδιασμού της.
Παράλληλα, επιχειρεί να συνδέσει διάφορα διάσπαρτα πληροφοριακά συστήματα από διάφορους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να διαμοιράζονται πληροφορίες για τον καλύτερο συντονισμών των δυνάμεων και την καλύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προσπάθεια παρόμοια με αντίστοιχη αμερικανική.
Ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση της υψηλής τεχνολογίας, η Ρωσία κάνει σενάρια για τον τρόπο πιθανής επίθεσης των ΗΠΑ σε βάρος της και επικεντρώνει τις τεχνολογικές της επενδύσεις στον τρόπο απόκρουσης της επίθεσης αυτής, με έμφαση στον από αέρος κίνδυνο, εξ ου και αναπτύσσει συστήματα πρώιμης προειδοποίησης.
Αυτόνομα συστήματα
Παράλληλα, η Ρωσία επιχειρεί να σχεδιάσει τα μελλοντικά αυτόνομα οπλικά συστήματα, τα οποία θεωρεί αναπόφευκτα, βάσει των κινήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας στον τομέα αυτό, θεωρώντας τα ρομπότ ως τους… μελλοντικούς στρατιώτες, ενώ η εμπλοκή της στη Συρία της έδωσε πολύτιμες πληροφορίες επί του πρακτέου για τα drones, αν και ακόμα δεν διαθέτει UAVs ικανά για χτύπημα στόχου.
Στο πλαίσιο των σχεδιασμών της η Μόσχα μελετά και τη χρήση σμήνους drones σε διάφορα σενάρια μάχης, ενώ επιθέσεις με drones σε ρωσικές βάσεις στη Συρία βοήθησαν στην ανάπτυξη αντίμετρων, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει το πιθανότερο σημείο επίθεσης.
Από εκεί και πέρα, η έκθεση επισημαίνει ότι η ρωσική κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα της χρήσης μη επανδρωμένων οπλικών συστημάτων στη λογική του «πιστού υπηρέτη» των αποφάσεων των ανθρώπων, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις σκέφτονται ακόμα και πλήρως αυτόνομες πλατφόρμες.


Πηγή: economico.gr