Μπορεί η Τουρκία να γλύτωσε την επιβολή σοβαρών κυρώσεων κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες σταμάτησαν να παρατηρούν τις διάφορες «παρασπονδίες» του καθεστώτος Ερντογάν.

Αντιθέτως, η Ε.Ε. φαίνεται ότι έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις τακτικές της Άγκυρας, όσον αφορά σε ζητήματα σχετικά με το Κράτος Δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή τις νέες διώξεις κατά δημοσιογράφων που γράφουν πράγματα που δεν αρέσουν στον «σουλτάνο» Ερντογάν.

Ανησυχία της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις σχετικά με το κράτος-δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ναμπίλα Μασράλι τονίζοντας ειδικότερα τις περιπτώσεις του Τσαν Ντουντάρ, του Οσμάν Καβαλά και του Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ναμπίλα Μασράλι αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το δικαστικό σώμα στην Τουρκία, καθώς και συγκεκριμένες συστάσεις στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για την Τουρκία για την αντιμετώπιση με αξιοπιστία όλων των σχετικών ελλείψεων κατά προτεραιότητα.

Η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει τον δημοσιογράφο Τσαν Ντουντάρ για το βασικό του δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και τη συνεχή προδικαστική κράτηση του Οσμάν Καβαλά πηγαίνει, δυστυχώς, στην αντίθετη κατεύθυνση».

Σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Παράλληλα, προσθέτει ότι «ως υποψήφια χώρα και επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και συνεχή πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Αυτό περιλαμβάνει την ταχεία εφαρμογή εκ μέρους της τουρκικής δικαστικής αρχής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την απελευθέρωση επειγόντως του Οσμάν Καβαλά και του Σελαχατίν Ντεμίρτας».

Πηγή: economico.gr