Ένας διπλωμάτης καριέρας, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τη θέση του ανώτερου διευθυντή για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ήδη προκαλεί… εφιάλτες στην Άγκυρα.

Η μεγάλη επιστροφή του Brett McGurk

Ο λόγος για τον Brett McGurk, τον πρώην απεσταλμένο των ΗΠΑ στη διεθνή συμμαχία κατα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να τοποθετήσει σε κρίσιμη θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και η είδηση έχει προκαλέσει αναταραχή στην Άγκυρα και ιδίως στους κόλπους του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Arab News, o McGurk είναι ο άνθρωπος που στη διάρκεια του πολέμου κατά του ISIS εισηγήθηκε την -άκρως επιτυχημένη από επιχειρησιακή άποψη- στρατηγική του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκρουστεί το ISIS. Σημειώνεται ότι ο McGurk παραιτήθηκε από τη θέση του το 2018, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Επικριτικός έναντι της Τουρκίας

Δεδομένου ότι οι συρο-κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) αντιμετωπίζονται από την Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση, η στήριξη που τους παρείχε ο Brett McGurk θεωρούνται ως «κάρφος στον οφθαλμό» της Άγκυρας και ο διορισμός του από τον Μπάιντεν σε ανώτατη θέση στην κυβέρνησή του ως κακό προμήνυμα για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών που δεν είναι και οι καλύτερες.

Ο ΜακΓκουρκ υιοθέτησε επίσης σκληρή στάση ως προς τις διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον του YPG και επέκρινε την Άγκυρα για τη μη αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων της με τη Συρία όταν ξένοι μαχητές ταξίδευαν ανενόχλητοι για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών. Ως πρώην υπάλληλος του ανώτατου δικαστηρίου, ο McGurk υπηρέτησε επίσης υπό την προεδρία Τζορτζ Μπους ως διπλωμάτης.

Έξαλλες αντιδράσεις

Όπως είναι φυσικό, η είδηση του διορισμού του McGurk προκαλεί αναταραχή στην Άγκυρα. «Αυτό θα θεωρηθεί ως πολύ προκλητικός διορισμός. Ένα κακό ξεκίνημα για την εποχή του Μπάιντεν στο μέτωπο των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, εάν πραγματοποιηθεί», έγραψε στο Twitter ο Γιουσούφ Ερίμ, πολιτικός αναλυτής με έδρα την Άγκυρα. Στο παρελθόν η φιλοκυβερνητική Yeni Safak έχει ισχυριστεί ότι «οι δυνάμεις συνασπισμού υπό την ηγεσία του ΜακΓκουρκ είναι ο δολοφόνος 46.000 πολιτών στο Ιράκ και τη Συρία» και έχει περιγράψει τον Αμερικανό διπλωμάτη ως «αποικιακό κυβερνήτη».

Ο Οζγκιούρ Ουνλουχισαρτζικλί, ο διευθυντής γραφείου του German Marshall Fund των ΗΠΑ στην Άγκυρα, εξέφρασε την άποψη πως είναι φυσικό το γεγονός ότι ο Μπάιντεν θα επιλέξει αρκετούς πρώην αξιωματούχους του Ομπάμα για να υπηρετήσουν στην κυβέρνησή του. «Ο Brett McGurk μπορεί να είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα για την Τουρκία, αλλά είναι αρκετά mainstream για το Δημοκρατικό Κόμμα και είναι δημοφιλής σε αυτούς τους κύκλους, επομένως δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν πάρει ανώτερη θέση στην κυβέρνηση του Μπάιντεν», είπε.

Κοινά συμφέροντα στη Συρία

Από την πλευρά του, ο Τζο Μάκαρον, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή στο Αραβικό Κέντρο στην Ουάσινγκτον, υπογραμμισε ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει να επικεντρωθεί στο τι πιστεύει η ίδια για τον McGurk, ώστε να κρίνει ποια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει ο Μπάιντεν απέναντί της. Η θητεία Μπάιντεν δεν αποτελεί απαραίτητα “τρίτη θητεία Ομπάμα” και ο ρόλος του ΜακΓκουρκ δεν είναι τυπικά η πρώτη διπλωματική θέση».

Σύμφωνα με τον Μάκαρον, εάν η προσδοκία είναι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη Συρία και να τερματίσουν την υποστήριξη προς το YPG, αυτή η προσδοκία πρέπει να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από το αν ο ΜακΓκουρκ υπηρετεί στην κυβέρνηση του Μπάιντεν. «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να γίνουν πιο τεταμένες, αλλά έχουν κοινά συμφέροντα στο να συνεργαστούν στη Συρία εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει ότι η Ουάσιγκτον τελικά δεν θα πουλήσει το YPG», σημείωσε.

Πηγή: economico.gr