Σε πραγματικό… σίριαλ εξελίσσεται το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 για τις ΗΠΑ, καθώς κάθε τόσο υπάρχει και ένα νέο… επεισόδιο το οποίο κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υποστήριξη του πιο δαπανηρού προγράμματος ανάπτυξης οπλικού συστήματος στον κόσμο.

Αυτή τη φορά τα όχι και τόσο ευχάριστα νέα έρχονται από το Πεντάγωνο και αφορούν στην αναβάθμιση, αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, των F-35, που διαθέτουν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η αξιολόγηση τους έχει αναδείξει σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τα αεροσκάφη όσο και τους πιλότους.

Δυσλειτουργίες

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αναβάθμιση των F-35 στην έκδοση «Block 4» χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας ως μια διαδικασία «ανεπαρκής, ελλιπής και προβληματική», αναφερόντας περιστατικά όπου οι πιλότοι των  μαχητικών εντόπισαν δυσλειτουργίες και προβλήματα σε τομείς όπως στα οπλικά συστήματα, στα συστήματα επικοινωνιών και πλοήγησης, αλλά και στην κυβερνοασφάλεια.

Αναβάμιση χωρίς δοκιμές

Το Πεντάγωνο σημειώνει ότι η έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης, με την ενσωμάτωση ενός λογισμικού, αξίας 14 δισ. δολαρίων, άρχισε χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες και απαιτούμενες δοκιμές. Αυτό εξάλλου αναφέρεται και στην αξιολόγηση του νέου Διευθυντή Δοκιμών του Πενταγώνου, ο οποίος ασκεί σκληρή κριτική στο Γραφείο του Υπουργείου που είναι αρμόδιο με το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών, λέγοντας ότι αποτυγχάνει διαρκώς να υλοποιήσει τους στόχους που έχουν τεθεί για την λειτουργία των αεροσκαφών.

Νέες δυνατότητες αλλά…

Το software των F-35 περιλαμβάνει περισσότερες από 8 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, όμως το λογισμικό που απαιτείται για την ενίσχυση των δυνατότητων τους αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση «Block 4» κρίθηκε ότι θα έλυνε αυτά τα ζητήματα, με την αναβάθμιση του λογισμικού και την ενσωμάτωση ενός νέου επεξεργαστή στα F-35, τα οποία θα μπορούν πλέον να εξοπλίζονται με πυραύλους αέρος-αέρος τύπου AIM-9X Block II, με πυρομαχικά όπως την Small Diameter Bomb II παντός καιρού, τα βλήματα τύπου AARGM-ER και την πυρηνική βόμβα τύπου B- 61.

…Και νέα προβλήματα

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, έχουν προκύψει νέα ζητήματα σε μαχητικά που είτε βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία είτε χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικές πτήσεις και αφορούν στην κυβερνοασφάλεια, τους κινητήρες και την διαθεσιμότητα των stealth μαχητικών. Τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να δημοσιευτούν και άλλες πληροφορίες για την αξιολόγηση του προγράμματος αναβάθμισης των F-35, όμως οι πρώτες εικόνες δεν δείχνουν κανένα «ευοίωνο μέλλον» για το πιο ακριβό και πολύπλοκο οπλικό σύστημα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr