Δεν του έφθαναν τα προβλήματα με την υγεία του, τώρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκτησε και νέο πονοκέφαλο ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στη χώρα.

HDP υπέρ Κιλιτσντάρογλου

Κι αυτό, διότι το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και οι σύμμαχοί του κάλεσαν τους Τούρκους πολίτες να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κύριο αντίπαλο του απερχόμενου τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Γι’ αυτή την ιστορικής σημασίας εκλογή, καλούμε (…) τους λαούς της Τουρκίας να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συμμαχία Εργασία και Ελευθερία, επικεφαλής της οποίας είναι το HDP, τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία.

Το HDP είχε ήδη προσφέρει στα τέλη Μαρτίου τη σιωπηλή υποστήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου ανακοινώνοντας πως δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. «Οι στόχοι μας συμπίπτουν (…). Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τον Κιλιτσντάρογλου», δήλωσε επίσης ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντσάρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Sözcü. Ο στόχος του HDP είναι να καταφέρει η αντιπολίτευση να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, δήλωσε ο Σαντσάρ.

Ο κίνδυνος της απαγόρευσης

«Για να βγει η χώρα απ’ αυτό το σκοτάδι, πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτό το καθεστώς της ενός ανδρός αρχής», πρόσθεσε. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, βρίσκεται σε καλή θέση, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, για να κερδίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Ερντογάν. Το HDP, του οποίου ο υποψήφιος για την προεδρία είχε έρθει τρίτος το 2018 συγκεντρώνοντας 8,4% των ψήφων, θεωρείται ο ρυθμιστής των προεδρικών εκλογών.

Το HDP κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την κουρδική ένοπλη οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του HDP και από τα επιφανέστερα στελέχη του, είναι φυλακισμένος από το 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Καθώς απειλείται με απαγόρευση, το φιλοκουρδικό κόμμα θα κατεβάσει υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές -διεξάγονται επίσης στις 14 Μαΐου- υπό τη σημαία του Πράσινου Αριστερού Κόμματος.

Και νέα «απουσία» Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, o Eρντογάν μπορεί να συνεχίσει σε περιορισμένη μόνο έκταση την προεκλογική εκστρατεία του μετά την ασθένειά του. Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να μην παραστεί στα προγραμματισμένα εγκαίνια μιας γέφυρας στα Άδανα, στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με τον προεδικό ιστότοπο. Εντούτοις θα συμμετάσχει στα εγκαίνια μέσω τηλεδιάσκεψης από το γραφείο του.

Ο Ερντογάν σπάνια παραλείπει να παραστεί σε εγκαίνια υποδομών, μέσω των οποίων προωθεί την εκστρατεία του για να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Την Τετάρτη, δεν παρέστη στα εγκαίνια μιας σιδηροδρομικής γραμμής για αμαξοστοιχίες υψηλής ταχύτητας στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν διεξήγε με εντατικό ρυθμό την προεκλογική εκστρατεία του και πραγματοποιούσε συνήθως τρεις δημόσιες εμφανίσεις ενώπιον κοινού την ημέρα.

Ο 69χρονος απερχόμενος πρόεδρος ασθένησε όμως το βράδυ της Τρίτης, δύο εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Αναγκάσθηκε να διακόψει μια ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη λόγω στομαχικής διαταραχής και στη συνέχεια διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του, επικαλούμενος «ιογενή γαστρεντερίτιδα» που τον υποχρέωσε να παραμείνει στο σπίτι του για κάποιο διάστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr