Νερό χρυσός

Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, το νερό γίνεται από σήμερα χρηματιστηριακό προϊόν: Οι επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν από σήμερα να στοιχηματίζουν στην τιμή του νερού μέσα από την διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων ( futures) ανάλογων με εκείνα του χρυσού και του πετρελαίου.

Ο όμιλος CME του Σικάγο εισάγει στην αγορά τα πρώτα προθεσμιακά συμβόλαια νερού, που θα είναι συνδεδεμένα με την αγορά άμεσης παράδοσης (spot) νερού της Καλιφόρνια και τον δείκτη νερού Nasdaq Veles California Water Index.

Όπως μεταδίδει to Bloomberg, αγρότες, hedge funds και δήμοι θα μπορούν να τοποθετούν χρήματα σε προθεσμιακά συμβόλαια (futures) νερού που θα εκδώσει για πρώτη φορά η CME.

“Αντιστάθμισμα κινδύνου” απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Η CME ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο λανσάρισμα προθεσμιακών συμβολαίων νερού, των πρώτων του είδους τους στην ιστορία, τον Σεπτέμβριο, όταν η Δυτική Ακτή των ΗΠΑ βρισκόταν στο έλεος τεράστιων πυρκαγιών – γεγονός, που επαναπυροδότησε τους φόβους για επικίνδυνη μείωση της επάρκειας των υδάτινων πόρων παγκοσμίως.,

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία, τα συμβόλαια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιστάθμισμα κινδύνου για τους μεγάλους καταναλωτές νερού στην Καλιφόρνια αλλά και ως δείκτης σπανιότητας για επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

«Η κλιματική αλλαγή, οι ξηρασίες, η αύξηση του πληθυσμού και η μόλυνση αναμένεται να καταστήσουν την έλλειψη νερού και την τιμολόγηση του καυτά ζητήματα τα επόμενα χρόνια» δήλωσε αναλυτής της RCB Capital Markets στο Bloomberg.

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νερό και περίπου τα δύο τρίτα του πλανήτη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε τέσσερα μόλις χρόνια, ανέφερε ο Τιμ Μακούρτ, επικεφαλής εναλλακτικών επενδυτικών προϊόντων της CME. «Η ιδέα της διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό έχει σίγουρα αποκτήσει μεγαλύτερη σπουδαιότητα» πρόσθεσε.

Πηγή: economico.gr