Με τον τυπικό τρόπο της κλιμάκωσης μοιάζει να αντιδρά ο Τούρκος πρόεδρος στην κάθε άλλο παρά επιτυχημένη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στην πληρωμένη απάντηση που έλαβε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν επιχείρησε να τον προκαλέσει στο δείπνο των ηγετών της ΕΠΚ.

«Ψάχνεται» για Καρπασία

Έτσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα ως «αντίποινα» για την αυξημένη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Πράγα. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι «γίνεται λόγος για τουρκική βάση στην Καρπασία. Ως εναλλακτική της Αλεξανδρούπολης. Είμαστε έτοιμοι για τουρκική βάση;», ο Ερντογάν απάντησε εμμέσως.

«Ξέρετε τι κάναμε γι’ αυτό τη στιγμή που κανείς δεν το είχε σκεφτεί; Η πρώτη μας δουλειά ήταν να τοποθετήσουμε UAV και SIHA στη Βόρεια Κύπρο. Αυτή τη στιγμή, τα UAV και τα SIHA μας είναι εκεί και μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο, όπως στο μέρος που αναφέρατε. Έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε. Γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε τη Βόρεια Κύπρο από όλες τις πλευρές, από κάθε άποψη. Γίνει δεν γίνει, εμείς μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε στη Βόρεια Κύπρο με το που απογειωθούν τα αεροπλάνα μας από την ηπειρωτική μας χώρα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκεί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πρόεδρε, εσύ φεύγεις τώρα»…

Επίσης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε εκ νέου στη συνομιλία του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ξανά ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για συνομιλίες για το Κυπριακό. «Και απόψε (χθες) ο Αναστασιάδης είπε “να συναντηθούμε, να μιλήσουμε”. Έβαλε και κάποιους ενδιάμεσους. Του είπα, “πρόεδρε, εσύ φεύγεις τώρα άλλωστε”. Φεύγει σε δύο μήνες. Του είπα: “Σε μια τέτοια περίοδο, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συζητηθούν”. Του είπα επίσης, “εσύ πάντα παίρνεις οδηγίες από κάπου. Με τέτοιες οδηγίες, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτως ή άλλως. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να κατέβεις στο πηγάδι με το σχοινί άλλων. Διαφορετικά, θα κολλήσεις στο πηγάδι”».

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος, όχι μόνο δεν «έπιασε τα ψάρια» που ήλπιζε στην Πράγα, αλλά μάλλον γυρίζει με τα χέρια άδεια στην Άγκυρα, οπότε επιχειρεί να δείξει ένα «σκληρό» πρόσωπο για εσωτερική χρήση, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» των Κατεχομένων προς τον ΟΗΕ να αποσύρει την ειρηνευτική δύναμη μέσα σε 1 μήνα, εκτός αν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr