Νεύρα και απογοήτευση στην Τουρκία για τους... ινδικούς S-400

Την ώρα που η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 συνεχίζει να προκαλεί μείζονα προβλήματα στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας, η Ινδία συνεχίζει ακάθεκτη να εξοπλίζεται με το συγκεκριμένο προηγμένο σύστημα.

Συγκεκριμένα η Ρωσία άρχισε να παραδίδει τη δεύτερη συστοιχία του συστήματος S-400 στην Ινδία, εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις δυτικές χώρες. «Η παράδοση του δεύτερου πυραυλικού συστήματος S-400 βρίσκεται σε διαδικασία», επιβεβαίωσε πηγή του ινδικού Υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι περιλαμβάνει πολλαπλά εξαρτήματα που παραδίδονται τόσο από τον αέρα όσο και από τη θάλασσα.

Εκτός… CAATSA η Ινδία

Η πρώτη μονάδα του συστήματος παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία με τον ινδικό στρατό. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην Ινδία επειδή δεν καταδίκασε τη Ρωσία για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης 2+2 μεταξύ των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ινδίας στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι «δεν έχουμε αποφασίσει πιθανές κυρώσεις βάσει του CAATSA».

«Μακρά ιστορία και μακρά σχέση»

Αναγνωρίζοντας τους παλιούς δεσμούς μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας, ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ινδία και η Ρωσία έχουν «μακρά ιστορία και μακρά σχέση» στο εμπόριο αμυντικού εξοπλισμού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είναι η νομοθεσία τους και ό,τι πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει από αυτούς». Ο νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) της εσωτερικής νομοθεσίας των ΗΠΑ τους επιτρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις κατά χωρών που συνεχίζουν τις συναλλαγές με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία. Η σύμβαση για την παράδοση του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 από τη Ρωσία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Οργή στην Τουρκία

Όπως είναι φυσικό, η Τουρκία «αφρίζει» βλέποντας την εξαιρετικά χαλαρή στάση που οι ΗΠΑ δείχνουν έναντι της Ινδίας, ενω τιμώρησαν την ίδια με σημαντικές κυρώσεις, όταν προχώρησε στην αγορά του ρωσικού συστήματος. Βέβαια, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, δεν είναι εύκολο να εξοπλιστεί με συστήματα μη εγκεκριμένα από τη συμμαχία και δη συστήματα προερχόμενα από τη Ρωσία, η οποία θεωρείται ως αντίπαλος του ΝΑΤΟ. Επίσης, στην Τουρκία είχε προταθεί η αγορά του αντίστοιχου αμερικανικού συστήματος Patriot, ωστόσο η Άγκυρα είχε εκφράσει αντιρρήσεις, τόσο για την τιμή όσο και για τους περιορισμούς που οι ΗΠΑ θέτουν στη χρήση του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr