FILE – Ukraine’s President Volodymyr Zelenskyy listens to a question during a joint press conference with Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan following their meeting in Istanbul, Turkey, early Saturday, July 8, 2023. Russia’s war in Ukraine will top the agenda when U.S. President Joe Biden and his NATO counterparts hold a summit in the Lithuanian capital Vilnius over two days starting on Tuesday, July 11. (AP Photo/Francisco Seco, File)

Βολές κατά των διαπραγματευτών του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε σήμερα, Τρίτη (11/7) ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταλογίζοντάς τους ότι διστάζουν να προσφέρουν στο Κίεβο έναν συγκεκριμένο «δρόμο» για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Politico που επικαλείται ανώτερο διπλωμάτη του ΝΑΤΟ και άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες, στο τελευταίο προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τα μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο να δηλώσουν ότι «θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».

Το κείμενο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά το προσχέδιο που είδε το Κίεβο εξόργισε τον ηγέτη της Ουκρανίας.

«Φουλ πίεση» από τον Ζελένσκι 

«Εκτιμούμε τους συμμάχους μας. Εκτιμούμε την κοινή μας ασφάλεια. Και πάντα εκτιμούμε μια ανοιχτή συζήτηση […] Αλλά και η Ουκρανία αξίζει σεβασμό. Τώρα, στον δρόμο προς το Βίλνιους, λάβαμε μηνύματα ότι συζητούνται ορισμένες διατυπώσεις χωρίς την Ουκρανία», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Twitter o Ζελένσκι.

«Είναι πρωτοφανές και παράλογο όταν δεν ορίζεται χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση (ένταξης στο ΝΑΤΟ), ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας. Ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται ακόμη για την πρόσκληση της Ουκρανίας η ασαφής διατύπωση περί ‘προϋποθέσεων’», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Politico, τα μέλη του ΝΑΤΟ επιδιώκουν έναν συμβιβασμό που θα έστελνε στην Ουκρανία ένα δημόσιο μήνυμα ότι πλησιάζει περισσότερο τη συμμαχία, και ταυτόχρονα θα καθησυχάσει τους συμμάχους -ιδίως την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο- που διστάζουν να δώσουν υποσχέσεις αυτήν τη στιγμή που θα καθιστούσαν αυτόματη την ένταξη στη μεταπολεμική περίοδο.

Όμως ο ουκρανός ηγέτης, ο οποίος αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, πιέζει για περισσότερα.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας», σημείωσε. «Αυτό σημαίνει ότι αφήνεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διαπραγματευτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Και για τη Ρωσία, αυτό αποτελεί κίνητρο να συνεχίσει την τρομοκρατία της», συνέχισε.

Η ανάρτηση του Ζελένσκι προκάλεσε σχόλια στο περιθώριο της Συνόδου. «Είμαι επικριτικός για πολλές πτυχές και ιδιαίτερα για τη στάση ορισμένων συμμάχων, αλλά νομίζω ότι αυτή δεν είναι μια δίκαιη προσέγγιση (σ.σ του Ζελένσκι)», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης από την Κεντρική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι ο Ζελένσκι «το πηγαίνει πολύ μακριά».

Υπάρχουν όμως και διπλωμάτες που κατανοούν τα συναισθήματα του Ζελένσκι. «Η απογοήτευσή του είναι κατανοητή δεδομένου του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας», είπε ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. «Οι σύμμαχοι πρέπει πάντα να συμφωνούν με το ανακοινωθέν. Η σύνοδος κορυφής θα δείξει σταθερή και ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Σεβόμαστε όλα όσα λέει. Γιατί βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου και είναι κατανοητό ότι έχουν τις μεγαλύτερες προσδοκίες», είπε άλλος διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Όποια και αν είναι η διατύπωση στο ανακοινωθέν μας, όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η μελλοντική θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ και μόνο εμείς και αυτή μπορούμε να αποφασίσουμε για αυτό. Έτσι, η προοπτική της ιδιότητας μέλους είναι αναμφισβήτητα σαφής και ισχυρή».

Ωστόσο, πρόσωπο που γνωρίζει το τρέχον προσχέδιο κειμένου είπε ότι οι σύμμαχοι στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στο Κίεβο ότι αυτή η γλώσσα είναι σχεδόν οριστική και ότι η Ουκρανία πρέπει να την αποδεχθεί.

«Μετρημένα» λόγια από Γερμανία και ΗΠΑ

Ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πλευρά θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Κίεβο σχετικά με την πορεία προς την ένταξη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο ήταν πιο προσεκτικοί, προτιμώντας να επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει τη Ρωσία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβααν απέκλεισε οποιαδήποτε άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο NATO λόγω της επίθεσης της Μόσχας, σημειώνοντας ότι αυτό «θα οδηγήσει το NATO σε πόλεμο με τη Ρωσία». Επίσης έκρινε ότι υπάρχει «πολλή και καλή θέληση» από την πλευρά των συμμάχων που συναντώνται στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, στέλνοντας μήνυμα στον Ουκρανό πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζητεί «σαφή ένδειξη» από τους Δυτικούς όσον αφορά τις προοπτικές προσχώρησης της χώρας του στο NATO.

«Το θέμα είναι, ποιος είναι ο δρόμος;», συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία», πρόσθεσε, καθώς οι σύμμαχοι εργάζονται πάνω σε ένα τελικό ανακοινωθέν για να βρεθεί διατύπωση που να ικανοποιεί όλον τον κόσμο. Σημειώνεται ότι οι 31 χώρες μέλη του NATO συζητούν μέτρα που αποσκοπούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, πέραν της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας δύσκολης αντεπίθεσης στις ρωσικές δυνάμεις. Ο Σάλιβαν διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στο Βίλνιους: «Τώρα πρόκειται να υποστηρίξουμε ενεργά την Ουκρανία στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ακεραιότητάς της — συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών όπλων που όλες οι χώρες κινητοποιούν», προσθέτοντας: «Οι ΗΠΑ και η Γερμανία συμμετείχαν πολύ στενά στη συζήτηση, για να καταστεί δυνατό ότι κάνουμε ακριβώς το σωστό εδώ».

Επιφυλακτικός ήταν και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σχετικά με τους όρους που προσφέρονται στην Ουκρανία. «Όλοι ήδη είπαν και τόνισαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», είπε σε ένα φόρουμ στη συνάντηση του ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Το μόνο θέμα είναι ο τρόπος. Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται».

Με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr