Μπάιντεν πατέντα

Η κυβέρνηση του Tζο Μπάιντεν αιφνιδίασε τους πάντες την Τετάρτη υποστηρίζοντας την παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας – δηλαδή, την άρση της πατέντας για τα εμβόλια του κορονοϊού, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για ενίσχυση της παραγωγής και διευκόλυνσης της πρόσβασης στο εμβόλιο των φτωχότερων και αναπτυσσόμενων χωρών.

New York Times: Ιστορική η απόφαση Μπάιντεν

Η θέση αυτή, όπως επισημαίνουν οι New York Times αποτελεί μια ιστορική απόφαση, έστω κι αν προσώρας πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που πρέπει να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις για να σταθεί εφικτό να γίνει πραγματικότητα.

Αποτελεί, πάντως, μια πράξη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, που εδραιώνει το κοινωνικό πρόσωπο της νέας διοίκησης Μπάϊντεν ( αν λάβει κανείς υπόψιν του και τις εξαγγελίες του για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και της οικογενειακής φροντίδας) και στέλνει σαφές μήνυμα και στην ΕΕ, οι πολιτικές της οποίας στην διαχείριση της πανδημίας και τους εμβολιασμούς χαρακτηρίσθηκαν αλλοπρόσαλλες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν σημαντική επιρροή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (μετά την περίοδο Τραμπ) για να πιέσουν υπέρ της αναστολής ορισμένων από τις ρυθμίσεις προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας του παγκόσμιου οικονομικού οργανισμού – γεγονός, που θα μπορούσε να αναγκάσει τις φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως να δώσουν πρόσβαση στα «μυστικά» της παρασκευής των εμβολίων.

Η υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο ωστόσο,  όπως τονίζουν οι ΝΥΤ δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα εγκριθεί η πρόταση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δύσκολα θα συμφωνήσει, και οι αλλαγές στους διεθνείς κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας απαιτούν ομοφωνία

Αντίθετη η φαρμακοβιομηχανία

Αντίθετη είναι η φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία απάντησε θυμωμένα στην απόφαση του Λευκού Οίκου. Ο Στήβεν Ουμπλ, , πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φαρμακευτικής Ενωσης της Αμερικής, χαρακτήρισε την ανακοίνωση «πρωτοφανές βήμα που θα υπονομεύσει την παγκόσμια ανταπόκρισή μας στην πανδημία και την ασφάλεια».

«Αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει σύγχυση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων, θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού και θα προωθήσει τον πολλαπλασιασμό των πλαστών εμβολίων», είπε,, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα «την παράδοση αμερικανικών καινοτομιών σε χώρες που αναζητούν να υπονομεύσουν την ηγεσία μας στη βιοϊατρική ανακάλυψη. “

Ακτιβιστές της υγείας απ΄όλον τον κόσμο, οι οποίοι πιέζουν για την άρση των πατεντών, επαίνεσαν την απόφαση της διοίκησης Μπάϊντεν. Είναι «ένα πραγματικά ιστορικό βήμα, το οποίο δείχνει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να είναι όχι μόνο Αμερικανός ηγέτης, αλλά και παγκόσμιος», δήλωσε η Πρίτι Κρίστελ, εκτελεστική διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για τα Φάρμακα, την Πρόσβαση και τη Γνώση.

“Μεταφορά τεχνολογίας”

Ωστόσο, και οι ακτιβιστές αναγνωρίζουν ότι η άρση της πατέντας από μόνη της δεν θα αυξήσει την προσφορά εμβολίων στον κόσμο. Πρέπει να συνοδεύεται από μια διαδικασία γνωστή ως «μεταφορά τεχνολογίας», στην οποία οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παρέχουν τεχνογνωσία και προσωπικό. 

Οι ακτιβιστές ζητούν επίσης από τον κ. Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο από τις φαρμακευτικές εταιρείες που κατέχουν τώρα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

«Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κάνει τέτοια δήλωση», δήλωσε η Ασία Ράσελ, η εκτελεστική διευθύντρια της Health GAP, μια παγκόσμια ομάδα υπεράσπισης για τη θεραπεία του AIDS, χρησιμοποιώντας τη συντομογραφία για τον εμπορικό εκπρόσωπο. “Και τώρα οι ενέργειες πρέπει να ταιριάζουν με τις λέξεις.”

Η Ana Santos Rutschman, ειδική νομικής υγείας στην Πανεπιστημιακή Σχολή του Πανεπιστημίου Saint Louis, δήλωσε ότι η βιομηχανία φαρμάκων έχει τώρα ένα σαφές κίνητρο να «μετατοπίσει τη συζήτηση από το παγκόσμιο πρόβλημα μετοχικού κεφαλαίου στην πρόσβαση στις δόσεις των εμβολίων που μπορούμε πραγματικά να παράγουμε. ” Το καλύτερο στοίχημα για εταιρείες, είπε, μπορεί να είναι η λήψη μέτρων όπως η δωρεά περισσότερων δόσεων εμβολίων ή η πώληση τους σε μη κερδοσκοπική βάση σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr