Το Πεντάγωνο επιχειρεί να εντοπίσει την πηγή διαρροών διαβαθμισμένων εγγράφων, στα οποία περιγράφεται η στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ανέφεραν χθες, Πέμπτη, οι New York Times.

Το Πεντάγωνο, απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε πως ερευνά το θέμα. «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες του Τύπου σχετικά με μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το υπουργείο εξετάζει το θέμα», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η Σαμπρίνα Σινγκ.

Η διαρροή συνέβη πριν από λίγες ημέρες. Μια σειρά από έγγραφα που αποκάλυπταν πληροφορίες σχετικά με χρονοδιαγράμματα προμήθειας όπλων, αριθμούς στρατευμάτων και ταγμάτων διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα έγγραφα δεν παρέχουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης, όπως το πώς, πότε και πού η Ουκρανία σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση, ενώ η αξιολόγηση της στρατιωτικής κατάστασης στην περιοχή έχει ημερομηνία 1 Μαρτίου.

Οι απόρρητες πληροφορίες δίνουν μια ιδέα για τις ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση. Έτσι, αναφέρεται ότι 6 από τις 12 μάχιμες ομάδες που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ και σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έπρεπε να έχουν προετοιμαστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ οι άλλες 3 ταξιαρχίες μέχρι τις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, η δύναμη των ομάδων αυτών ανέρχεται σε 4-5 χιλιάδες στρατιώτες.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία φέρουν ημερομηνία αρχών Μαρτίου, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αφορούν για παράδειγμα τον ρυθμό με τον οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα κρίσιμης σημασίας πυρομαχικά των κινητών εκτοξευτήρων ρουκετών Himars ή ακόμη το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων όπλων ή των εκπαιδεύσεων που παρέχει η Δύση στους στρατιώτες του Κιέβου.

Τα έγγραφα, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στο Twitter και το Telegram, μοιάζουν αυθεντικά, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες τους οποίους επικαλείται η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, όμως μερικά έχουν αλλοιωθεί με τρόπο ώστε να παρουσιάζουν πιο ευνοϊκά την κατάσταση των Ρώσων, κυρίως μειώνοντας την έκταση των απωλειών τους.

Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, δημιουργούνται 12 ουκρανικές ταξιαρχίες, από τις οποίες εννέα εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνουν οι New York Times.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr