Ερντογάν ΝΥΤ

Η τουρκική οικονομία βυθίζεται, οι πολίτες της Τουρκίας πεινούν και κάποιοι σκέφτονται ακόμη και την αυτοκτονία και ο Ταγίπ Ερντογάν ελάχιστα πράγματα δείχνει πλέον ικανός να κάνει για να αποτρέψει την κοινωνική κατάρρευση.

Η περιγραφή προέρχεται από τους New York Times που σε εκτενές ρεπορτάζ τους παρουσιάζουν μια δραματική εικόνα της τουρκικής οικονομίας και κοινωνίας, εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού.

Σ’ αυτό το περιβάλλον της κοινωνικής ασφυξίας ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 21,5% έκανε δηλαδή μια ακόμη μια κίνηση απελπισίας παρά την έκρηξη του πληθωρισμού.

Οργή των πολιτών κατά του Ερντογάν

Οι New York Times όμως καταγράφουν κλιμακούμενη οργή των πολιτών απέναντι στον ίδιο πια τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που, όπως γράφει η εφημερίδα, δυσκολεύονται ακόμη και να αγοράσουν τρόφιμα.

«Πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να κλείσουν», λέει στους ΝΥΤ ο Οζγκιούρ Ακμπάς, που έχει καπνοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη. «Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας,» προσθέτει. Τον Νοέμβριο ο ίδιος συμμετείχε στην οργάνωση διαδήλωσης στην Πόλη ενάντια στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που χαρακτηρίζει «άδικα για τους εμπόρους».

Πρόσφατη δημοσκόπηση που επικαλείται η εφημερίδα βρήκε ότι ένας στους τέσσερεις Τούρκους (25%) αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις βασικές του ανάγκες. «Ο κόσμος είναι στα όρια της έκρηξης», δηλώνει ο κ. Ακμπάς.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, τον Νοέμβριο τα πράγματα επιδεινώθηκαν για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, φέτος έχει τραβήξει εγχωρίως και διεθνώς την προσοχή με την επιθετική του εξωτερική πολιτική και τις στρατιωτικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνησή του παραδέχθηκε ότι είχε αποκλείσει από την καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού τα ασυμπτωματικά περιστατικά, η προσθήκη των οποίων αύξησε κατακόρυφα την καταγεγραμμένη εξάπλωση της πανδημίας.

Αμφίβολη η επανεκλογή του τούρκου προέδρου

Οι ΝΥΤ προσθέτουν ότι ο τούρκος πρόεδρος θα χάσει έναν ισχυρό σύμμαχο με την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ «οι αναλυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι σκληρότερη με την επιδεινούμενη εικόνα του κ. Ερντογάν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα επίπεδα δημοκρατίας».

Όλα αυτά συμβάλλουν στην πτώση της δημοτικότητας του προέδρου στο χαμηλότερο επίπεδο των 19 ετών της κυριαρχίας του, με το ισλαμιστικό κόμμα που ίδρυσε να απολαμβάνει τη στήριξη μόνο του 30% των ψηφοφόρων.

Αυτό καθιστά τουλάχιστον αμφίβολη την επανεκλογή του στις εκλογές του 2023, επισημαίνει η εφημερίδα, που καταγράφει τις μαρτυρίες στελεχών μη κυβερνητικών οργανώσεων περί παιδιών που πεινούν και κινδυνεύουν πια ακόμη και από ασιτία.

Πηγή: economico.gr