Ο εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν Ερσίν Τατάρ είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπριών, αφού επικράτησε στον δεύτερο γύρο των εκλογών στα κατεχόμενα του ανθυποψηφίου του Μουσταφά Ακιντζί με διαφορά 3,48 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε μια εκλογική διαδικασία που σημαδεύτηκε από απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Άγκυρας υπέρ του υποψήφιου της τουρκοκυπριακής δεξιάς, ο Ερσίν Τατάρ κατάφερε τελικά να επικρατήσει με ποσοστό 51,74% έναντι του 48,26% που έλαβε ο αντίπαλός του, Μουσταφά Ακιντζί.

Ευχαριστίες Τατάρ στην Τουρκία

O εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν ΤατάρO εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ

Στην πρώτη του δήλωση ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για την στήριξη, ενώ σε σχέση με την επόμενη μέρα στο Κυπριακό εξέφρασε ετοιμότητα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απευθύνοντας κάλεσμα στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν στη συνεννόηση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε μήνυμα ικανοποίησης δίνοντας συγχαρητήρια στον κ. Τατάρ εκ μέρους του ιδίου αλλά και του τουρκικού έθνους. Μήνυμα ευαρέσκειας έστειλε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συγχαίροντας τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, υποσχέθηκε συνεργασία για την ευημερία, ανάπτυξη και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Τέλος εποχής  

Ο Μουσταφά Ακκντζί αποσύρεται από την πολιτικήΟ Μουσταφά Ακιντζί αποσύρεται από την πολιτική

Στην πρώτη του αντίδραση υπό τα θερμά χειροκροτήματα εκατοντάδων υποστηρικτών του ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε νέες αιχμές κατά της Τουρκίας λέγοντας ότι η εκλογή Τατάρ δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, υπονοώντας τις καταγγελίες του τελευταίου διαστήματος περί εξαγοράς ψήφων μέσω επιδομάτων από την Άγκυρα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ταυτόχρονα την απόσυρσή του από την πολιτική, γεγονός που ήδη ερμηνεύεται από αναλυτές ως το τέλος της εποχής συζήτησης για μια λύση με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

DW – Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: economico.gr