Νίκος Ανδρουλάκης: Με τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ η επόμενη μέρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προτάσσει τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα, λέγοντας πως στο όνομα του κόμματος θα περιλαμβάνεται το ιστορικό όνομα του Κινήματος, ενώ θεωρεί «αδιανόητο» να μη γίνει β’ γύρος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega, ο ξικητής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ θα είναι μπροστά στο επόμενο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. «Και το όνομα και το σύμβολό μας, έχω πρόταση που τα αγκαλιάζει όλα: Και ΠΑΣΟΚ και ήλιος και συμπαράταξη» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «στο όνομά μας θα είναι και το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και πάλι στις κατηγορίες Παπανδρέου: Σχετικά με τον χαρακτηρισμό «παλαιοκομματικός» , που χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω κάνει στη ζωή μου ούτε ένα ρουσφέτι» , ενώ για τα περί κατάργησης του βέτο στην Ε.Ε είπε ότι η θέση αυτή είναι της σοσιαλιστικής ομάδας και δεν αφορά την ένταξη νέων χωρών στην Ενωση, όπως το 2003 με την υπόθεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά επιμέρους πολιτικές όπως την φορολογική πολιτική και τις κυρώσεις σε μία χώρα και αυτό είναι προφανώς προς το συμφέρον της Ελλάδας

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου σε ντιμπέιτ, με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί και στην αναμέτρηση του 2017, αλλά και στον πρώτο γύρο του 2021. Μάλιστα,  πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να συμφωνηθεί η παρουσία ενός δημοσιογράφου από κάθε μεγάλο κανάλι.

«Δεν μπαίνω σε προσωπικές αντιπαραθέσεις»

Ο κ. Ανδρουλάκης προσπέρασε τις προσωπικές επιθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. «Τιμώ τον πρώην πρωθυπουργό,είπε, όπως όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι η παράταξη είναι πληγωμένη από συμπεριφορές του παρελθόντος, ένα θέμα για το οποίο δεν θέλησε να επεκταθεί , τονίζοντας ότι «πρέπει να κοιτάμε μπροστά». 

Ισχυρούς συμμάχους εξασφαλίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στο μεταξύ, ισχυρούς συμμάχους, για τη δεύτερη και καθοριστική μάχη στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ αυτήν την Κυριακή, εξασφαλίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το σημαντικό προβάδισμα που κατέγραψε στον πρώτο γύρο. Μάλιστα,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega , τον ευχαρίστησε για την απόφασή του, τονίζοντας ότι δεν είχε υπάρξει προηγουμενη επικοινωνία με τον πρώην υπουργό – κάτι που είχε επισημάνει και ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ανακοίνωσή του.

Ο κ. Ανδρουλάκης ευχαρίστησε επίσης όλους τους συνυποψηφίους του για τον πολιτικό πολιτισμό που επικράτησε στον πρώτο γύρο των εκλογών, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν σημαίνει ότι θα ταυτιστούμε την επόμενη μέρα, αλλά θα είμαστε όλοι μαζί». Παράλληλα, αναφέρθηκε στα σενάρια περί απόσυρσης του Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι θα ήταν αδιανόητο να μην τηρηθεί το καταστατικό , που προβλέπει την εκλογή προέδρου με ποσοστό 51% σε ανοικτή ψηφοφορία.

Χωρίς προσυνεννόηση η ανακοίνωση Λοβέρδου

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η  κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να στηρίξει καθαρά και χωρίς αστερίσκους τον κ. Ανδρουλάκη καθώς και ένα «ρεύμα» υποστηρικτών ανά την Ελλάδα ισχυροποιεί περαιτέρω την υποψηφιότητά του, ενδυναμώνει το εγχείρημα «αλλαγής σελίδας» που μαζί με το σύνθημα «ανανέωση ή ανακύκλωση» συνθέτει το κεντρικό δίλημμα προς τον δεύτερο γύρο και διαμορφώνει συνθήκες ενότητας για την «επόμενη μέρα».

Υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη προσθέτουν ότι το διακύβευμα αφορά στην ειρηνική μετάβαση στην επόμενη μέρα, που αποτελεί και την βασική προϋπόθεση για το μεγάλωμα της παράταξης.

Το επιτελείο του εργάζεται πυρετωδώς στην κατεύθυνση να καταγραφεί μαζικότατη συμμετοχή στις κάλπες και στον δεύτερο γύρο. «Ούτε μία ψήφος χαμένη», τονίζει κορυφαίος στέλεχος που στήριξε εξαρχής την υποψηφιότητά του και θεωρεί ότι ο νέος αρχηγός πρέπει αν έχει ευρύτατη στήριξη και στον τελικό. Ο εφησυχασμός είναι ο «εχθρός» του επιτελείου του, ωστόσο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι και αυτήν την Κυριακή χιλιάδες κόσμου θα αγκαλιάσουν το εγχείρημα και την δυναμική επανεκκίνηση του ΚΙΝΑΛ και της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Ο ίδιος διαμηνύει και δηλώνει ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να μπει σε ένα παιχνίδι σφοδρών αντιπαραθέσεων με τον Γιώργο Παπανδρέου- “χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα απαντά στα “fake news”, διευκρινίζει συνεργάτης του. Ο κ. Ανδρουλάκης θα επιμείνει στο τρίπτυχο «ενότητα, ανανέωση και πολιτική αυτονομία» σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του και θα απευθυνθεί όχι μόνο σε όσους τον ψήφισαν αλλά και στους 270 χιλιάδες και πλέον πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή.

Ήδη πολλά στελέχη στο λεκανοπέδιο και την περιφέρεια που είχαν στηρίξει άλλους υποψήφιους για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στρέφονται προς την υποψηφιότητα του- μάλιστα στελέχη που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν σπεύσει να επικροτήσουν την κίνησή του να στηρίξει ανοιχτά τον Κρητικό πολιτικό και προχωρούν σε αντίστοιχες δηλώσεις.

Προσκλητήριο Ανδρουλάκη για μαζική  συμμετοχή και  «ισχυρή εντολή»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, συζήτησε αναλυτικά με το επιτελείο του και τους βουλευτές, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου, προσπάθησε την αποτροπή της καθόδου Παπανδρέου σε επικοινωνία που είχαν και χωρίς να ανταλλάξει απόψεις με το Νίκο Ανδρουλάκη αποφάσισε να προβεί σε μια δήλωση που βάζει και το πλαίσιο της στάσης του για την επόμενη μέρα.

Δεσμεύτηκε προς τους ψηφοφόρους του ότι θα δώσει μάχη για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, κατέστησε σαφές ότι η μάχη αυτή θα αφορά πολιτικές που ανέδειξε κατά την προεκλογική του εκστρατεία και «ζυγίζοντας» το προφίλ των δύο μονομάχων του δεύτερου γύρου κατέληξε στο «δια ταύτα» διευκρινίζοντας ότι δεν προτίθεται με την ανακοίνωση στήριξης της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη να «καθοδηγήσει» τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που τον ψήφισαν. «Οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου, όμως, θα γνωρίζουν πάντοτε τί σκέφτομαι και τί αποφασίζω» υπογραμμίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνοντας ότι είναι ένας πολιτικός θέσεων που δεν κρύβει τις απόψεις του.

«Αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του», καταλήγει στη δήλωσή του, όπου υπογραμμίζει και τη σημασία που θα κληθεί να δώσει το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή μετά την εκλογή του νέου αρχηγού. Ο Ανδρουλάκης -εξηγεί- δεν είναι Βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μετά την δημόσια στήριξη του κ. Λοβέρδου στο νικητή του πρώτου γύρου, το επιτελείο του υπογράμμισε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε αναγνώρισαν ως κοινή προτεραιότητα την ενότητα και το μεγάλωμα της παράταξης. «Ο κ. Ανδρουλάκης καλεί όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες του Β’ γύρου για να ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική που ήδη δημιουργείται υπέρ της παράταξης» αναφέρουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ο οποίος είχε επικοινωνία και με τους κ.κ Χρηστίδη, Γερουλάνο και Καστανίδη. Δεν είχε όμως με τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος δια συνεργατών του αντέδρασε με επιθετικό λόγο κατά της ισχυρής συμμαχίας Ανδρουλάκη-Λοβέρδου προς τον δεύτερο γύρο.

Ενόχληση Παπανδρέου  για την  ανακοίνωση Λοβέρδου 

«Η επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν πολιτικά αναμενόμενη, γι’ αυτό και δεν προκαλεί καμία έκπληξη», ισχυρίζονται συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος, όπως συμπληρώνουν ουδέποτε, συζήτησε το σενάριο να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο. Μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου προσέρχεται στην μάχη της Κυριακής με μια «προοδευτική πρόταση» που μπορούν να επιλέξουν οι «προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο». Είναι προφανές ότι η πλευρά Παπανδρέου επενδύει στις όποιες «διαρροές» ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ Λοβέρδου στον πρώτο γύρο και που δεν συμφωνούν όμως με τη στήριξη Ανδρουλάκη- ειδικά σε κάποιες περιοχές με σχετική «πόλωση» κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Οι καλά γνωρίζοντες πάντως λένε ότι η δυναμική Ανδρουλάκη θα ισχυροποιηθεί τις επόμενες μέρες- κάτι που θα φανεί και στο «κλίμα υπεροχής» κατά τις ομιλίες του στις συγκεντρώσεις στον Πειραιά, στην Ρόδο και την Κοζάνη, αύριο, μεθαύριο και την Παρασκευή. Υπογραμμίζουν δε ότι στις εκδηλώσεις με ομιλητή το Νίκο Ανδρουλάκη αναμένεται σημαντική προσέλευση και αυτή τη φορά στελεχών που δεν είχαν κινηθεί υπέρ του στον πρώτο γύρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να ανοίξει τα χαρτιά του για τις προτάσεις του σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Αυτό θα αρχίσει να γίνεται από την Δευτέρα το πρωί, καθώς δύο ημέρες μετά ξεκινά στην βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι «ετοιμοπόλεμο». Οι πληροφορίες δίνουν περισσότερες πιθανότητες στην εισήγηση Ανδρουλάκη υπέρ της επιλογής του Μιχάλη Κατρίνη, αν και κάποιες άλλες οδηγούν στον Κώστα Σκανδαλίδη η ακόμη και σε πρόσωπο έκπληξη. Το σίγουρο είναι ότι βασικό κριτήριο της επιλογής του είναι η εξασφάλιση του στόχου του για «ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr