Nord Stream

Η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Ζουγκ, κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζομένους της, ανακοίνωσε απόψε η Σίλβια Τάλμαν-Γκουτ, η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις του καντονιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε χθες η Τάλμαν-Γκουτ. «Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και οι υπάλληλοί της έλαβαν την επιστολή απόλυσής τους», εξήγησε στο κανάλι SRF.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του αγωγού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG, μετά την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από την Ρωσία, προοίμιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ακολούθησε κύμα δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Μέτρα για το Πετρέλαιο

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες ότι θα αποδεσμεύσει 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη διεθνή αγορά ενέργειας εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να τονίζουν ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα όσο χρειαστεί.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τη διαταρραχή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωσή της.

«Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας (…) για να εμποδίσουμε τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως όπλα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ και 30 χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Η Nord Stream 2 AG, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Ελβετία και ανήκει στον ρωσικό κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, ολοκλήρωσε πέρυσι το έργο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να διπλασιάσει την ικανότητα άντλησης φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η Gazoprom πλήρωσε το μισό κόστος κατασκευής του αγωγού

Η Gazprom πλήρωσε το μισό κόστος κατασκευής του Nord Stream 2, με το υπόλοιπο του έργου των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων να χρηματοδοτείται από τη βρετανική μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell, την αυστριακή OMV, τη γαλλική Engie και τις γερμανικές Uniper και Wintershall DEA.

Η στάση της Γερμανίας που άλλαξε “το παιχνίδι”

Η Γερμανία, η οποία προμηθεύεται το ήμισυ του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, είχε υποστηρίξει τον Nord Stream 2 για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, αλλά το έργο αντιμετώπισε αντιδράσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αύξηση της εξάρτησης της περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη δυνατότητα που έδινε στη Μόσχα να μειώσει τους όγκους μέσω της Ουκρανίας, στην οποία πρέπει να πληρώνει τέλος διέλευσης.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, πολλές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πετρελαϊκών, δήλωσαν ότι θα εγκαταλείψουν τις ρωσικές δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της Shell, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στον Nord Stream 2, μεταξύ άλλων επενδύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr